Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Ελλάδα«H κόπρος του Αυγέα»: Σχολιάστηκε το λάθος του Τσίπρα κατά την ομιλία...

«H κόπρος του Αυγέα»: Σχολιάστηκε το λάθος του Τσίπρα κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ

Αίσθηση προκάλεσε η έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της ΔΕΘ.

«Θα καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγέα», είπε ο κ. Τσίπρας υποννοώντας ότι η κυβέρνησή του θα πατάξει τη διαφθορά κάνοντας λάθος την έκφαση από τους μύθους του Ηρακλή, καθώς το σωστό είναι «η κόπρος του Αυγεία». Το λάθος δεν πέρασε απαρατήρητο.

Μάλιστα, χθες είχε κάνει πάλι ένα παρόμοιο λάθος με τη ΝΔ να το σχολιάζει σήμερα με ανακοίνωση. Συγεκριμένα χθες ο κ. Τσίπρας τουίταρε, αφού αποχαιρέτησε τον Γάλλο Πρόεδρο στο αεροδρόμιο: «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες…

cd9fd2af190061e594fb01c5b68a480d

Έτσι κι εμείς προχωράμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση». Σύμφωνα με τον μύθο του Ομήρου, οι σειρήνες αναφέρονται ως κατοικούσες στη νήσο Ανθεμόεσσα του Τυρρηνικού πελάγους, στο στενό της Μεσσήνης μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας.

Ο Οδυσσέας είχε ενημερωθεί από την Κίρκη για το γοητευτικό τραγούδι τους με το οποίο παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, που πλησιάζοντας είτε ξεχνούσαν τον προορισμό τους, είτε κατασπαράζονταν απ΄ αυτές, κι έτσι διέταξε σε όλο το πλήρωμα του να βάλουν κερί στα αυτιά τους ώστε να μην ακούν το τραγούδι των Σειρήνων. Ο ίδιος, όμως, ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι ώστε όταν ακούσει το τραγούδι τους να μην παρασυρθεί στη γοητεία τους…

Σήμερα η ΝΔ με ανακοίνωσή της σχολίασε το λάθος του κ. Τσίπρα:

«’Αραγε ο κ. Τσίπρας έχει συνηθίσει να λέει ψέματα ακόμη και για τους ελληνικούς μύθους ή είναι τόσο άσχετος; Ή μήπως και τα δυο;»,

1051d94ba7b6e18f482ff4f636075158

Η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά (αναφέρεται και 30) χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή.

Ο Ηρακλής παρουσιάσθηκε στον Αυγεία και, αποκρύπτοντας τη διαταγή του Ευρυσθέα για τον άθλο, προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μία ημέρα με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Αυγείας κορόιδεψε τον ήρωα για την προσφορά του, όμως δέχθηκε τη συμφωνία και έθεσε τον πρωτότοκο γιο του, τον Φυλέα, ως μάρτυρα.

Ο Ηρακλής καθάρισε την κοπριά σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους. Τα νερά των δύο αυτών ποταμών (κατ’ άλλους μόνο του Πηνειού) παρέσυραν όλη την κοπριά.

Αφού τελείωσε το έργο του μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία, ο Ηρακλής ζήτησε από τον βασιλιά την αμοιβή του, όμως εκείνος αρνήθηκε να του τη δώσει, επειδή στο μεταξύ είχε πληροφορηθεί ότι ο ήρωας στην πραγματικότητα εκτελούσε τις διαταγές του Ευρυσθέα. Στη δίκη που ακολούθησε για να λυθεί η διαφορά, ο Φυλέας κατέθεσε υπέρ του Ηρακλή αναφέροντας την υπόσχεση του πατέρα του. Πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο Φυλέας και ο Ηρακλής εκδιώχθηκαν από την Ήλιδα με βασιλική διαταγή του Αυγεία. Ο πρώτος πήγε στο νησί Δουλίχιο και ο ήρωας στην πόλη Ώλενο. Αρκετά χρόνια αργότερα ο Ηρακλής επέστρεψε στην Ήλιδα, κατέκτησε την πόλη και θανάτωσε τον Αυγεία.

[iefimerida]

Τα πιο σημαντικά