Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
διεθνήH Kίνα δημιούργησε τεχνητό ήλιο 6 φορές πιο ζεστό από τον πραγματικό

H Kίνα δημιούργησε τεχνητό ήλιο 6 φορές πιο ζεστό από τον πραγματικό

H Κίνα έχτισε έναν “τεχνητό ήλιο” στο εσωτερικό του οποίο η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει 6 περισσότερο από αυτή που υπάρχει στον πυρήνα του ήλιου.

Ο υπερσύγχρονος αντιδραστήρας έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει τις διαδικασίες του ήλιου ως μέρος ενός πρότζεκτ που έχει στόχο να μετατρέψει το υδρογόνο σε οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Aυτή την εβδομάδα έφτασε στην θερμοκρασία ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων βαθμών κελσίου. Πιστεύεται ότι αυτή είναι η θερμοκρασία στην οποία γίνεται η πυρηνική σύντηξη.

Οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο ανταγωνίζονται για να κατασκευάσουν τον πρώτο λειτουργικό αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο.

Όποιος τα καταφέρει θα ξεκλειδώσει μια πηγή απεριόριστης καθαρής ενέργειας που θα αξίζει δισεκατομμύρια. Ορισμένοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να σώσουν τον πλανήτη από την κρίση περιβαλλοντικής αλλαγής που περνάει.

Δείτε το βίντεο

Επιστήμονες από το Hefei Institutes of Physical Science της Κίνας ανακοίνωσαν ότι την περασμένη Τρίτη ο αντιδραστήρας σύντηξης έφτασε την θερμοκρασία των 100 εκατομμυρίων βαθμών κελσίου.

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 104

Η θερμοκρασία στον πυρήνα του ήλιου φτάνει τους 15 εκατομμύρια βαθμούς κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αντιδραστήρα ήταν 6 φορές μεγαλύτερη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει στους 100 εκατομμύρια βαθμούς κελσίου όπου τα φορτισμένα σωματίδια δευτέριου και τρίτιου ενώνονται δημιουργώντας μια τεράστια έκρηξη ενέργειας.

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 59

Αυτά τα σωματίδια συνήθως απωθούν το ένα το άλλο και απαιτούνται πολύ μεγάλες θερμοκρασίες για να ξεπεράσουν τις αντικρουόμενες δυνάμεις.

Σκοπός της επιστημονικής ομάδας Experimental Advanced Superconducting Tokamak είναι η καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας σύντηξης πριν την κατασκευή ενός πλήρους αντιδραστήρα.

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 50

Οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τους αντιδραστήρες σχάσης επειδή ενώνουν 2 πυρήνες αντί να τους χωρίζουν.

[dailymail]

Τα πιο σημαντικά