Η Αικατερίνη Κοντρογιάννη-Κωνσταντοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Μέριλαντ.
mda.org
Είναι η επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που οδηγεί σε αρρυθμία και τελικά σε εξασθένηση της καρδιάς. Οι άνθρωποι που διαθέτουν μια παραλλαγή του γονιδίου OBSCN (obscurin), κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακή πάθηση. Οι ερευνητές, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες, έπειτα από πειράματα σε ζώα, «φωτίζουν» τον ρόλο του συγκεκριμένου γονιδίου για την εκδήλωση καρδιοπάθειας. Το γονίδιο OBSCN παράγει πρωτεΐνες που φαίνεται να είναι ζωτικές για τη λειτουργία της καρδιάς.
“Αυτή η μελέτη μας δίνει νέες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των αντικρυνηνών στη μηχανική των καρδιακών παθήσεων”, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Αικατερίνη Κοντρογιάννη-Κωνσταντοπούλου, και πρόσθεσε πως “Υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που μεταφέρουν μια μεταλλαγμένη εκδοχή του OBSCN μπορεί να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις.”
candianews
Η Ελληνίδα ερευνήτρια ήταν η πρώτη που, μαζί άλλους επιστήμονες, είχε ανακαλύψει αυτό το γονίδιο το 2001 και από τότε μελετά τη σημασία του ίδιου και των πρωτεϊνών του.
Απέκτησε το διδακτορικό της από το Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας του Κολλεγίου Ιατρικής Μπέιλορ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Από το 1998 διεξήγαγε έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και από το 2001 μετακινήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, όπου το 2007 έγινε Επίκουρη Καθηγήτρια και σήμερα είναι πλέον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια.
ellines
Έχει επίσης διατελέσει κριτής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά και επιτροπές μελετών (π.χ. Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, Σύλλογος Μυϊκής Δυστροφίας, Ίδρυμα Ερευνών για τον Καρκίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, κ.λπ.).
[ellines]