Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
διεθνήH Αυστρία ζητά ο στρατός να φυλά τα σύνορα της ΕΕ από...

H Αυστρία ζητά ο στρατός να φυλά τα σύνορα της ΕΕ από μετανάστες

Την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων με στρατιωτική συνδρομή ζητά η Βιέννη. Ανησυχία από πολλές χώρες της ΕΕ, ωστόσο η Αυστρία επιμένει με την Ιταλία στο πλευρό της.

Η Αυστρία πρότεινε σήμερα να χρησιμοποιηθούν ένοπλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συνδράμουν τους συνοριοφύλακες της Ένωσης στον αποκλεισμό μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα, καθώς ο συντηρητικο-ακροδεξιός συνασπισμός στη Βιέννη επιδιώκει αυστηρότερους ελέγχους των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.

1027247156

Ο υπουργός Άμυνας Μάριο Κούνασεκ περιέγραψε το σχέδιό του, που βασίζεται στην προηγούμενη χρήση από την Αυστρία στρατιωτών στα σύνορά της, στους ομολόγους του της ΕΕ σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στη Βιένη, τονίζοντας πως οι στρατιώτες θα μπορούσαν να τεθούν υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, δήλωσαν διπλωμάτες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας», δήλωσε ο Κούνασεκ στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντηση, λέγοντας ότι διεξήχθη μια «θετική συζήτηση» για την πρόταση.

Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ εξέφρασαν χωριστά την ανησυχία τους, αντανακλώντας τις διαφορετικές απόψεις των κρατών μελών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, την επανεγκατάσταση των προσφύγων μέσα στην Ένωση και την αποτροπή περαιτέρω κυμάτων αφίξεων.

Ωστόσο η Αυστρία –που ασκεί αυτή το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ– είναι αποφασισμένη να ωθήσει την Ένωση στα άκρα, υποστηρίζοντας ότι έτσι δε θα επαναληφθεί μια κρίση όπως του 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

h 52559478 scaled

Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν επίσης απορρίψει με σφοδρότητα την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η πρώτη δίνοντας εντολή για το κλείσιμο των λιμανιών της σε αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης και η δεύτερη κατασκευάζοντας έναν συνοριακό φράχτη.

Η πρόταση να τεθεί ο στρατός στην υπηρεσία της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίας της ΕΕ, ακολουθεί μια αυστριακή άσκηση που διεξήχθη τον Ιούνιο, υπό την επίβλεψη του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της χώρας, με την εμπλοκή ελικοπτέρων Black Hawk και στρατιωτών σε μια προσομείωση άφιξης εκατοντάδων μεταναστών.

Η ΕΕ διαθέτει ήδη μια ναυτική αποστολή στη Μεσόγειο η οποία καταδιώκει διακινητές ανθρώπων. Στην ξηρά, ωστόσο, οι προσπάθειες για την εμβάθυνση της στρατιωτικής, αστυνομικής και πολιτικής συνεργασίας δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, παρά τη δήλωση ότι θα γίνει αυτό από περισσότερες από δώδεκα χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2017.

Η Γερμανία και η Εσθονία είναι μεταξύ των χωρών που αμφιβάλλουν για το αν το αυστριακό σχέδιο είναι εφικτό. «Υπάρχουν πολύ λίγοι τρόποι με τους οποίους ο στρατός, ακόμη και θεωρητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνοριακές περιοχές» δήλωσε στο Ρόιτερς ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Γιούρι Λούικ. «Αν δεν υπάρχει στρατιωτική σύγκρουση, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν από την αστυνομία.»

GettyImages 905929516

Αυστριακός αξιωματούχος δήλωσε πως η πρόταση έχει σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος για τη χρήση ευρωπαϊκών στρατιωτικών μέσων, όπως ιατρικών μονάδων, ελικοπτέρων και στρατιωτών, στην περίπτωση που δεν αρκέσει η αστυνομία.

Αστυνομικές ή πολιτικές αρχές θα μπορούσαν επίσης να επιβλέψουν οποιαδήποτε επιχείρηση στην οποία θα εμπλέκονται στρατιώτες και να αποφασίζουν αν το προσωπικό θα είναι οπλισμένο ή όχι, είπε ο αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων της ΕΕ σε 10.000 στον επόμενο επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό (από το 2021), από μερικές εκατοντάδες σήμερα. Η Αυστρία πιστεύει πως οι στρατιώτες θα μπορούσαν είτε να έχουν υποστηρικτικό ρόλο είτε να χρησιμοποιηθούν μέχρι η Frontex να φθάσει αυτό το επίπεδο.

Τα πιο σημαντικά