Γουατεμάλα: Εξαγριωμένοι πολίτες απέκλεισαν το κοινοβούλιο θέτοντας σε ομηρία τους βουλευτές

17 Σεπτεμβρίου, 2017 6:56 ΠΜ
More videos

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρέθηκε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας, καθώς το κτήριο περικυκλώθηκε από εξαγριωμένους διαδηλωτές, παγιδεύοντας εντός τους βουλευτές. Έπειτα από τις προσπάθειες της αστυνομίας και με χρήση δακρυγόνων, οι βουλευτές απελευθερώθηκαν και φυγαδεύτηκαν.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για δύο τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα που μειώνουν τις ποινές των υπευθύνων στην περίπτωση παράνομης χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε και τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, το κοινοβούλιο ανακοίνωσε τελικά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποσύρονται.

Οι τροποποιήσεις, που θα έπρεπε πάντως να επικυρωθούν και από τον πρόεδρο Τζίμι Μοράλες, δεν πρόκειται να εισαχθούν ποτέ ξανά προς συζήτηση στο κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Όσκαρ Τσιντσίλα.

Οι βουλευτές τελικά αποχώρησαν από το κοινοβούλιο με κλούβες της αστυνομίας.

Την Τετάρτη, 107 από τους 158 βουλευτές ενέκριναν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έναν νόμο που προβλέπει ότι οι γενικοί γραμματείς των κομμάτων δεν επιτρέπεται να ανακριθούν στην περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για παράνομη χρηματοδότηση.

Δύο ημέρες νωρίτερα, το κοινοβούλιο είχε απορρίψει επίσης το αίτημα της εισαγγελίας και μιας Επιτροπής του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς (Cicig) που ζητούσαν την άρση της ασυλίας του προέδρου Μοράλες προκειμένου να δικαστεί για τις παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2015. Την εποχή εκείνη ο Τζίμι Μοράλες ήταν γενικός γραμματέας του δεξιού κόμματος FCN-Nacion.

[washingtonpost] [pronews]