Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΓρίπη των σκύλων: Πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο μπορεί να φέρει την...

Γρίπη των σκύλων: Πόσο επικίνδυνη είναι και πόσο μπορεί να φέρει την επόμενη πανδημία

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αγροτικής Ανάπτυξης του Πεκίνου αποκάλυψε ότι ο η γρίπη των πτηνών έχει μεταλλαχθεί, μολύνοντας πλέον και τους σκύλους, δημιουργώντας την ανησυχία των επιστημόνων για μια πιθανή μεταφορά στον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών έχει ονομαστεί γρίπη των σκύλων (canine influenza ή H3N2) και εντοπίστηκε σε σκύλο για πρώτη φορά το 2006, όμως η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πλέον είναι ευκολότερο να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Σημειώνουμε ότι η γρίπη των πτηνών βρίσκεται εδώ και μήνες σε έξαρση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πουλερικά να έχουν πεθάνει από τη νόσο ή να έχουν σφαγιαστεί για προληπτικούς λόγους, ενώ σε Ε.Ε και Μεξικό υπάρχουν σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πτηνών κατά του ιού, όπως είχε μεταδώσει σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, όπως είχε μεταδώσει το iEidiseis, πριν από δύο περίπου εβδομάδες μια γυναίκα στην Κίνα πέθανε από τη γρίπη των πτηνών, ενώ το Φεβρουάριο εξαιτίας του ιού είχε πεθάνει και ένα 11χρονο κορίτσι στην Καμπότζη.

«Μεταβατικό είδος» οι σκύλοι για τη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο

Οι Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα του ιού των σκύλων από 4.000 σκύλους περίπου και τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά.

Όπως είπαν οι ερευνητές στην εφημερίδα «The Telegraph», ο ιός τώρα φαίνεται να μπορεί να αναγνωρίσει καλύτερα τους κυτταρικούς υποδοχής των ανθρώπινων κυττάρων και ως εκ τούτου να «μιμείται» καλύτερα τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως η γρίπη των σκύλων θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο πιο εύκολα σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι ίσως είναι το μεταβατικό στάδιο για τη μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών, έτσι ώστε να περάσει στον άνθρωπο, γεφυρώνοντας το σημαντικό ανατομικό κενό που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους και τα πτηνά», γράφει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «E Life».

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό μετάδοσης του ιού από τον σκύλο στον άνθρωπο, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», οι ειδικοί προειδοποιούν ότι «υπάρχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές ο ιός να εξελιχθεί σε πανδημικός».

Τα καλά νέα είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός προκάλεσε σχετικά ήπια συμπτώματα στους σκύλους, ωστόσο στις αρχές του μήνα ένας σκύλος στον Καναδά πέθανε από τον H5N1, αφού κόλλησε τον ιό τρώγοντας μια άγρια, μολυσμένη χήνα. Μολαταύτα, οι καναδικές αρχές ήταν καθησυχαστικές, δηλώνοντας πως το ρίσκο για το γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλό.

Τα πιο σημαντικά