Γράφ’τα! Έλληνας δούλευε στη Γερμανία για… την ψυχή της μάνας του

25 Οκτωβρίου, 2014 4:16 ΜΜ
More videos

Και τι δεν μας έχουν αποκαλέσει οι Γερμανοί. Ακαμάτηδες, βαριεστημένους, τεμπέληδες, χασομέρηδες… Ωστόσο, στη Γερμανία, ένας ‘Έλληνας εργάτης αφηγείται πως δούλευεαπλήρωτος σε μία εταρεία, καταγγέλλοντας εργασιακό μεσαίωνα.

Η Daimler AG είναι μία από τις πολλές γερμανικές εταιρείες που βρήκαν τον τρόπο για να… εξαφανίσουν το εργασιακό τους κόστος και το θέμα έρχεται στην επιφάνεια από το πρακτορείο Bloomberg.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως οι εργάτες δεν έχουν καμία εργασιακή προστασία, δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται και σαν παράδειγμα φέρνει έναν Έλληνα εργάτη.

Η εκπρόσωπος, μάλιστα, της εταιρείας, Βίλφρεντ Πορθ, ξεκαθαρίζει πως “δε μπορούμε να δίνουμε σε όλους υψηλούς μισθούς. Δε μπορούμε να αντέξουμε τον ανταγωνισμό, πρέπει να κατεβάσουμε το μισθολογικό κόστος”.

Συνήθως, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και των logistics, πολλοί εργάτες δουλεύουν με καθεστώς… “δανεισμού”.

Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες μειώνουν δραστικά τα έξοδά τους, ενώ η πιο συνηθισμένη δικαιολογία για τις πρακτικές αυτές είναι η… ανταγωνιστικότητα.

Ο Έλληνας εργάτης, Ερτζμέντ Τσιλινγκίρ, δηλώνει: “Το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησα να δουλεύω στα ναυπηγεία του Βίσμαρ, κοντά στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Δούλευα επτά ημέρες την εβδομάδα, με δεκάωρη βάρδια, έμενα σε ένα άθλιο σπίτι και για δύο μήνες δεν με είχαν πληρώσει. Δεν είχα να φάω και κανείς δεν ενδιαφερόταν για μένα”.

Ο εργάτης αυτός ήταν ένας από τους πολλούς προς… ενοικίαση και τελικά εγκατέλειψε την Γερμανία για την Ολλανδία, όπου ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή: bloomberg.com, newsit.gr