Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΗ γραφική ελληνική πόλη στη σκιά του κόκκινου βράχου.

Η γραφική ελληνική πόλη στη σκιά του κόκκινου βράχου.

«Καούρ εκάνατε τον Αγιελίδη» αναγράφουν οι πινακίδες σε αυτή την όμορφη πόλη της Πελοποννήσου με την εξαιρετική αρχιτεκτονική και θέση, κάτω από τη σκιά του κόκκινου βράχου.

leonidio-tsakonika-2

Ο βράχος αυτός είναι και το σήμα κατατεθέν του Λεωνιδίου, της πρωτεύουσας της Κυνουρίας, καθώς ορθώνεται πάνω από τον γραφικό οικισμό.

Το Λεωνίδιο είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

leonidio-2

Οι περισσότεροι πιθανώς γνωρίζουν το Λεωνίδιο από τα παραδοσιακά πασχαλινά έθιμα, τα φωτεινά αερόστατα που γεμίζουν τον ουρανό του την αναστάσιμη βραδιά.

Είναι χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους κάτω από το όρος Πάρνωνας. Απέχει 93 χλμ. από την Τρίπολη και 210 χλμ. από την Αθήνα.

leonidio_1_2

Άλλοι ίσως γνωρίζουν όλη την περιοχή, την ευρύτερη πεδιάδα που φιλοξενεί και το Λεωνίδιο, χάρη στην περίφημη τσακωνική μελιτζάνα.

lewnidio1-thumb-large

Στην τσακώνικη διάλεκτο είναι γραμμένο και το καλωσόρισμα στην πινακίδα, που σημαίνει «Καλώς ήρθατε στο Λεωνίδιο». Διάλεκτο την οποία μιλούν ακόμα και σήμερα κάτοικοι της περιοχής.

leonidio

Ζωντανή κωμόπολη το Λεωνίδιο, κρατά ζωντανό και το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Η αρχιτεκτονική του είναι μοναδική στην Αρκαδία και τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης και τα πολλά επιβλητικά αρχοντικά που κοσμούν την πόλη.

cjqc2-newleonstr

Ξεχωρίζει ο Πύργος Τσικαλιώτη που κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Τις εποχές που ο καιρός το επιτρέπει οι κοντινές παραλίες σφύζουν από ζωή- όπως η Πλάκα- ενώ τα ταβερνάκια του Λεωνιδίου αποτελούν πόλο έλξης όλο το χρόνο.

182

Πολλές εκκλησίες της πόλης έχουν ιστορική σημασία, όπως η Μητρόπολη (της Παναγίας), η Αγία Αικατερίνη, η Αγία Κυριακή, οι Άγιοι Ταξιάρχες και η Παναγία Χατζαλιού αλλά πάνω στον κατάφυτο λόφο στα νότια της πόλης ξεχωρίζει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο γιορτάζει με πανηγύρι το καλοκαίρι. Σε ύψωμα που δεσπόζει της πόλης σώζονται και τρεις χαρακτηριστικοί παλιοί ανεμόμυλοι.

leonidio assets_large_t_183762_50081577

leonidio_59746

Τα πιο σημαντικά