Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΓουργουλιάνης: «Περιμένω 3.000 θανάτους μέχρι τις γιορτές»

Γουργουλιάνης: «Περιμένω 3.000 θανάτους μέχρι τις γιορτές»

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, για τα εμβόλια αλλά και για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Δευτέρα (22/11) ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Δεν είμαι από τους τρομολάγνους, απλά μαθηματικά κάνω και όταν οι γιατροί κάνουν μαθηματικά είναι ένα πρόβλημα και έχει πολύ μεγάλη επισφάλεια» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στο Mega και παράλληλα έκανε λόγο για 3.000 θανάτους την ημέρα μέχρι τις γιορτές.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας έκανε λόγο για βίαιη ανοσοποίηση του πληθυσμού τονίζοντας πως «οι άνθρωποι μολύνονται ταχύτητα και οι οικογένειες είναι όλες θετικές»

«Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, θα μολυνθούμε οι περισσότεροι»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας «θα μολυνθούμε οι περισσότεροι από ότι φαίνεται. Είναι πολύ μεταδοτικός ο ιός τώρα και σε ένα σπίτι που είναι με τη ζεστή ελληνική οικογένεια 6 -7 άνθρωποι σε μικρά διαμερίσματα το κολλάνε όλοι. Οι εμβολιασμένοι το περνάνε πιο ήπια».

«Τα νοσοκομεία γεμίζουν από τους ανθρώπους που είναι 50 χρονών και πάνω» δήλωσε και πρόσθεσε «οικογένειες που νοσούν και πεθαίνουν είναι σύνηθες. Το αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά».

«Σε αυτή τη φάση μελετάμε γιατί μερικοί άνθρωποι κάνουν βαθιά νόσο. Έχουμε μερικές ενδείξεις η ηλικία, ο αρρύθμιστος διαβήτης» δήλωσε.

«Τα εμβόλια δεν έχουν επιτυχία 100%»

Εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων επεσήμανε «το ξέραμε πάντα για τα εμβόλια δεν έχουν επιτυχία 100%, δυστυχώς η επιτυχία φτάνει στο 70 – 80%» μετά από παρέμβαση που έκανε στην εκπομπή συγγενής ατόμου που έχασε τη ζωή του από κορονοϊό.

«Ο γιος του είχε κάνει εμβόλιο, ο πατέρας είχε δηλώσει να κάνει αλλά δεν πρόλαβε. Κόλλησε ο γιος πρώτα και μετά» είπε ο ξάδερφος του θανόντα στην εκπομπή.

«Είμαστε στο τέταρτο κύμα που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, σύρθηκε για αρκετό καιρό χαμηλά και έκανε μια έξαρση στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Βλέποντας τα δεδομένα σίγα σιγά έχει μια ανοδική τάση στη νότια Ελλάδα» είπε ο κ. Γουργουλιάνης επικαλούμενος τα επιστημονικά δεδομένα που μελετάει.

«Νομίζω ότι έχουμε και πρόσφατα παραδείγματα όπου προκύπτει ότι υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων και ο εισαγγελέας παρεμβαίνει. Μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία, να υπάρξει σύλληψη και διαδικασία για αυτόφωρο. Σίγουρα θα υπάρξει ποινική διαδικασία σε εξέλιξη» σημείωσε επίσης στο Mega ο δικηγόρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος. «Το νομικό πλαίσιο της χώρας ίσως έχει την ευθύνη» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.Τα πιο σημαντικά