Γοργόνα κολυμπά σε 10.000 πλαστικά μπουκάλια για να δείξει το πρόβλημα της ρύπανσης.

18 Δεκεμβρίου, 2016 12:59 ΜΜ
More videos

Ο φωτογράφος Μπέντζαμιν Βον Γουόνγκ είναι ειδικός στο να μετατρέπει τη δημιουργικότητά του σε έργα με σπουδαίο σκοπό. Ο ακτιβισμός του συνεχίζεται με μια νέα σειρά έργων που φέρνουν στο φως τις επιπτώσεις της ρύπανσης του πλαστικού. Το «Οι Γοργόνες Μισούν τα Πλαστικά» είναι ένα παράδειγμα του πως η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τονίσει ευρύτερα θέματα.

Ξεκίνησε με σκοπό να κάνει εντυπωσιακό και δυναμικό το «βαρετό» θέμα της πλαστικής ρύπανσης. Με τη βοήθεια της ομάδας του και μερικών ευγενικών αγνώστων, πραγματοποίησε τη φαντασίωσή του. Ήθελε να δείξει γοργόνες που κολυμπούν σε έναν ωκεανό από πλαστικά μπουκάλια.

Η θάλασσα από συνθετικά υλικά, σχηματίζεται από 10.000 πλαστικά μπουκάλια και ήταν μια συνειδητή επιλογή. Ο φωτογράφος υπολογίζει ότι εάν ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί 167 πλαστικά μπουκάλια το χρόνο, από τη στιγμή που θα φθάσει τα 60 έτη, θα έχει συμβάλει στο πρόβλημα με 10.000 μπουκάλια.

Τα πλαστικά δεν μολύνουν μόνο τους ωκεανούς αλλά απελευθερώνουν τοξίνες που μπορούν να μολύνουν τις πηγές νερού. Αυτό συμβάλλει επίσης στην κακή ποιότητα του αέρα από την απόρριψη των δηλητηριωδών χημικών ουσιών. Βάζοντας το μοντέλο να «κολυμπά» μέσα σε έναν ωκεανό από πλαστικό, ο Βον Γουόνγκ δημιουργεί μια οπτική αναπαράσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η φωτογράφιση δεν ήταν εύκολη και απαιτούσε τον συντονισμό μιας μεγάλης ομάδας. «Μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις μου ως καλλιτέχνης είναι πως συχνά είμαι πολύ αφελής για να συνειδητοποιήσω πόσο τρελές είναι οι ιδέες μου.» αναφέρει ο φωτογράφος.

«Πέφτω σε αυτές με τα μούτρα και συσπειρώνω εθελοντές για μια αιτία. Χάρις στη βοήθεια των ανθρώπων  που συνήθως είναι εντελώς άγνωστοι στην αρχή, αυτό που ξεκινά ως μικρή ιδέα γίνεται μια πλήρης παραγωγή.» προσθέτει.

Μια τεράστια ομάδα βοήθησε στην επίτευξη της τρελής ιδέας του Βον Γουόνγκ.

Ως πρώτο βήμα, το κέντρο διαχείρισης αποβλήτων Tomra, συμφώνησε ευγενικά να παραδώσει 10.000 πλαστικά μπουκάλια χωρίς χρέωση.

Μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, ένας μικρός στρατός εθελοντών (βρέθηκαν μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τοπικών ειδήσεων) καθάριζε και αφαιρούσε τις ετικέτες στα μπουκάλια.

Έπειτα, ένας πρώην πελάτης (Power Dekor) δάνεισε την μεγάλη του αποθήκη για μια εβδομάδα.

Επίσης, η Cynthia Brault (σχεδιάστρια που βοήθησε με το νυφικό της αδερφής του καλλιτέχνη) σχεδίασε την ουρά της γοργόνας. Η λίστα με τους φίλους, την οικογένεια και τους αγνώστους που ήρθαν κοντά για το συλλογικό καλό, αυξανόταν συνεχώς.

Τελικά, αυτή η μαζική συνεργασία έκανε την φωτογράφιση ακόμη καλύτερη.

Μετά από τις αρχικές προετοιμασίες, ο Βον Γουόνγκ και η τοπική καλλιτέχνης Άλισον Μπλου, πέρασαν μια ολόκληρη ημέρα κάνοντας διαφορετικές συνθέσεις με τα χρωματιστά μπουκάλια. Έκαναν διάφορες προσαρμογές μέχρι να δημιουργηθεί η παραλία για την γοργόνα τους.

Στο μεταξύ τελειοποιούνταν τα μαλλιά, το μακιγιάζ και η ζωγραφική σώματος στο μοντέλο, την Κλάρα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια σειρά φωτογραφιών που δίνει τροφή για σκέψη και μας προκαλεί να επανεξετάσουμε τις συνήθειές μας. «Η αλλαγή συμβαίνει όταν τα άτομα έρχονται μαζί για να παλέψουν για κάτι που πιστεύουν.» δηλώνει ο καλλιτέχνης.

Πως μπορείτε να συμμετάσχετε και εσείς;

Αρχικά θα πρέπει να υπογράψετε ηλεκτρονικά στο #MermaidsHatePlastic ως ένδειξη πως θα αγοράζετε μη αναλώσιμα προϊόντα προκειμένου να δείξετε στις χώρες και τις εταιρείες πως σας ενδιαφέρει το περιβάλλον. Επίσης, σκεφτείτε να επιλέξετε μπουκάλια που μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε. Ενημερώστε τους φίλους σας για τις επιπτώσεις της ρύπανσης του πλαστικού.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την κατασκευή του έργου ως το αποτέλεσμα.

[Website] [Blog] [Facebook] [Instagram]

Ακολουθήστε μας στο facebook: