Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΓονείς αριστούχων στο ΣτΕ: «Οχι σημαιοφόροι με κλήρωση»

Γονείς αριστούχων στο ΣτΕ: «Οχι σημαιοφόροι με κλήρωση»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι γονείς 7 αριστούχων μαθητών από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να καταργηθεί το διάταγμα Γαβρόγλου, που προβλέπει επιλογή των σημαιοφόρων στις παρελάσεις μέσω κλήρωσης.

Υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ότι παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους το θέμα της σημαίας δεν μπορεί να ρυθμίζεται κατά την εκάστοτε βούληση του υπουργού Παιδείας και ειδικά όταν η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να έχει και χαρακτήρα «πολιτικο-ιδεολογικό», όπως επίσης ότι με το εκπαιδευτικό νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 1566/1985) καθορίζονται οι αρχές που διέπουν την εκπαίδευση των ελληνόπουλων, μεταξύ των οποίων ρητά αναφέρεται και η πίστη προς την πατρίδα, στοιχείο της οποίας και μάλιστα άκρως βασικό, είναι και η Ελληνική σημαία.

Εκτός από τα νομικά επιχειρήματα, οι γονείς για να καταδείξουν την σημασία της σημαίας κάνουν ειδική αναφορά στην ηρωική πράξη των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα οι οποίοι στις 30 Μαΐου του 1941, κατέβασαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την γερμανική σημαία.

[real] [cnn]

Τα πιο σημαντικά