Γωνία Μεσογείων και Β. Σοφίας: Υπήρχε μια παραμυθένια βίλα, τώρα έχει ένα έκτρωμα

30 Νοεμβρίου, 2018 6:47 ΜΜ
More videos

Πονάει η ιστορία της Αθήνας, ειδικά όταν ανακαλύπτουμε με πόση ευκολία εκθεμελιώθηκε και έχασε το αστικό της πρόσωπο, καθώς και τα περισσότερα στολίδια από το παρελθόν της.

Ένα τέτοιο στολίδι ήταν η γοτθικού τύπου έπαυλη στη γωνία των οδών Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας. Χτίστηκε στις αρχές του 1900, με κόκινη πελεκητή πέτρα, σε σχέδια Άγγλου αρχιτέκτονα για λογαριασμό ενός Αρμένιου εμπόρου, που είχε αγγλική υπηκοότητα και διατηρούσε παλαιοπωλείο Ερμού και Βουλής.


Η έπαυλη χτίστηκε σε έκταση 1.613 τετραγωνικών, διέθετε 32 δωμάτια, πληθώρα αποθηκευτικών χώρων, πυκνοφυτεμένο κήπο, είχε κωνικό τρούλο και πυργίσκους.

Αργότερα, η βίλα πέρασε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Ευστάθιου Λάμψα, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως μάγειρας των ανακτόρων του Βασιλέως Γεωργίου Α’. Ο πύργος πήρε το όνομα της κόρης του Λάμψα, Μαργαρίτας, και τυπικά ανήκε στην γαλλικής καταγωγής σύζυγό του Παλμύρα. Όταν αυτή πέθανε το 1939, πέρασε στα χέρια της εγγονής της Σοφίας.


Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε ως πρεσβεία της Δανίας.

Το 1967 απαλλοτριώθηκε τμήμα του προαύλιου χώρου, ώστε να διευκολυνθεί η στροφή των αυτοκινήτων από τη Λεωφ. Μεσογείων προς τη Βας. Σοφίας (τότε η φορά της κυκλοφορίας ήταν αντίθετα από τη σημερινή σ’αυτό το σημείο).

Ακολουθούν και άλλες απαλλοτριώσεις που περιορίζουν την αρχική έκταση της βίλας στα 1098 τ.μ. Έτσι το 1970 η ιδιοκτήτρια αποφασίζει την πώληση της.

Τελικά αγοραστής ήταν η Κτηματική Τράπεζα. Παρά τις προσπάθειες κατοίκων και συλλόγων των Αμπελοκήπων για τη διάσωσή της, με αιτήσεις για να χαρακτηριστεί η «Μαργαρίτα» διατηρητέο κτίριο, η κατεδάφιση της δεν απεφεύχθη.

Η βίλα Μαργαρίτα γκρεμίστηκε κατά τη διάρκεια της χούντας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Σήμερα στην ίδια θέση βρίσκεται το 9όροφο κτίριο γραφείων της Εθνικής Τράπεζας. Την ίδια εκείνη εποχή έχτισαν ακριβώς δίπλα τον γυάλινο Πύργο των Αθηνών.

Εδώ χτίζεται ο Πύργος των Αθηνών. Στο βάθος παρατηρήστε τη Βίλα Μαργαρίτα, στέκεται ακόμη όρθια:

Η περιοχή παραμορφώθηκε, έχασε το ειδυλλιακό της πρόσωπο και τα σημάδια του παρελθόντος. Οι Αμπελόκηποι που ήταν ένα από τα ωραιότερα προάστια, ως τις αρχές του 20ού αιώνα, γέμισε πολυκατοικίες και εμπορικά κτίρια.