«Γονατίζει» η πτώση τουρισμού τη Μύκονο – Πρωτόγνωρη εικόνα Ιούλιο μήνα με άδειο αεροδρόμιο – «Γκρίνια» για τα διόδια

20 Ιουλίου, 20234:29 ΜΜ

Απίστευτες καταστάσεις στο νησί – Δεν ξανάγινε – Σε σοκ οι επιχειρηματίες

Πρωτόγνωρη είναι η εικόνα του αεροδρομίου «Μαντώ Μαυρογένους» της Μυκόνου μες στην καρδιά του καλοκαιριού. Τα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV με τον άδειο εξωτερικό χώρο αφίξεων είναι χαρακτηριστικές.

Ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι ελάχιστος ενώ δεν υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα που να περιμένουν ταξιδιώτες. Όλοι συμφωνούν ότι η φετινή επισκεψιμότητα στο νησί των ανέμων είναι μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι αλλά αυτό που αντικρύσαμε δεν το έχουμε ξανασυναντήσει στο αεροδρόμιο του νησιού και μάλιστα στα μέσα Ιουλίου.

Αναμφίβολα, ένας από τους λόγους για την έλλειψη συνωστισμού στο αεροδρόμιο -αλλά όχι για την μειωμένη κίνηση επιβατών- είναι η λειτουργία σημείων ελεγχόμενης πρόσβασης με ανακλινόμενες μπάρες, από τα οποία διέρχονται όλα τα οχήματα για να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν τον κόσμο. Οι μπάρες δίνουν την δυνατότητα 10λεπτης δωρεάν παραμονής, ενώ για περισσοτερο χρόνο υπάρχει χρέωση €1 ανά λεπτό. Μια κάρτα εισόδου κοστίζει €124 ενώ απαιτείται εγγύηση €500. Πάντως, οι ξενοδόχοι του νησιού λόγω των πολλών διελεύσεων των μίνι βαν των ξενοδοχείων σε 24ωρη βάση διαμαρτύρονται για τα “διόδια”.

Τουρισμός: Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών για διακοπές σε νησιά – Οι οικονομικές επιλογές

Τουρισμός: Νησιωτικούς προορισμούς με κόστος διανυκτέρευσης έως 100 ευρώ, για αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιλαμβάνει η τελευταία μελέτη του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι πληρότητες σε καταλύματα, με αυτό το κόστος, που μπορούν να φιλοξενήσουν μια τετραμελή οικογένεια, αγγίζουν πλέον το 100%, τόσο για τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, όσο και για τον Αύγουστο.

Η διαθεσιμότητα είναι αρκετά περιορισμένη και μάλιστα επικεντρώνεται σε λιγοστές επιλογές, κυρίως σε νησιά που καταγράφουν μεγάλη δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τα νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με την AirDNA καταγράφουν δυναμική της τάξεως των 18.488 διαμερισμάτων ή/και αυτοτελών κατοικιών εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα, η Ζάκυνθος αριθμεί 3.690 κατοικίες, η Κέρκυρα 8.580 κατοικίες, η Λευκάδα 2.492, η Ιθάκη 191 και το Μεγανήσι 93. Οι προ-κρατήσεις για ακίνητα με κόστος διανυκτέρευσης έως 100€, για τον Ιούλιο στο σύνολο των Ιονίων νήσων κυμαίνεται στο 95% και για τον Αύγουστο στο 99%. Η διαθεσιμότητα περιορίζεται σε ακίνητα από 30τμ έως 50τμ, κατά βάση σε Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Τουρισμός: Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών για διακοπές σε νησιά - Οι οικονομικές επιλογές

Όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου, οι περισσότερες επιλογές καταγράφονται στη Χίο, στη Σάμο, στη Μυτιλήνη και στη Ρόδο. Ελάχιστα είναι τα καταλύματα που υπάρχουν διαθέσιμα στη Σκόπελο, στη Θάσο και στη Νάξο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ρόδος αριθμεί 4.751 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, η Χίος 364 ακίνητα, η Σύρος 752, η Σάμος 517, η Θάσος 779, η Μυτιλήνη 570, η Σκόπελος 818 και η Νάξος 2.548 ακίνητα. Οι προ-κρατήσεις για ακίνητα με κόστος διανυκτέρευσης έως 100€, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αγγίζουν το 98%-99% στην Ρόδο, στην Χίο 97%-99%, στη Νάξο στο 99% και στη Θάσο 98%-99%.

Τουρισμός: Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών για διακοπές σε νησιά - Οι οικονομικές επιλογές

Στην Κρήτη, οικονομικές επιλογές καταγράφονται κυρίως σε προορισμούς των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνης.

Τουρισμός: Πού κυμαίνονται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών για διακοπές σε νησιά - Οι οικονομικές επιλογές

Οι οδικοί προορισμοί

Στην Πελοπόννησο, οι προ-κρατήσεις για τον μήνα Ιούλιο αγγίζουν το 96% και 97% τον Αύγουστο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό της υψηλής ζήτησης, πως ο νομός Ηλείας (Κυλλήνη, Κουρούτα, Ζαχάρω), καταγράφει αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων κατά 43,61% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022.

Στην Εύβοια, αν εξαιρέσουμε την Χαλκίδα, είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 858 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα σύμφωνα με την AirDNA. Όσον αφορά τις οικονομικές επιλογές για κατοικίες πλησίον της θάλασσας, με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση, καταγράφονται προ-κρατήσεις της τάξεως του 96% για τον Ιούλιο και 95% για τον Αύγουστο.

Στη Χαλκιδική, με δυναμική 5.029 εγγεγραμμένων κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση, καταγράφουν προ-κρατήσεις της τάξεως του 99% για τον Ιούλιο και 98% για τον Αύγουστο.

Παρόμοια εικόνα και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97% για τον μήνα Ιούλιο και 99% για τον Αύγουστο.

Στη Θεσσαλία τέλος, αν εξαιρέσουμε τον Βόλο με 880 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και τους ορεινούς ή/και αστικούς προορισμούς, η δυναμική των ακινήτων πλησίον της θάλασσας δεν ξεπερνούν τις 1.500 κατοικίες. Οι προ-κρατήσεις για τον Ιούλιο αγγίζουν το 95% και τον Αύγουστο το 99%.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News