Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΓώγος: «Με τη μετάλλαξη Δέλτα, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 2-3...

Γώγος: «Με τη μετάλλαξη Δέλτα, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 2-3 λεπτά αντί για 15 λεπτά»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα κρούει ο Παθολόγος Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

«Για τη μετάλλαξη Δέλτα, εξ όσων γνωρίζουμε φαίνεται πολύ μεταδοτική, επομένως θα έχουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα όταν επικρατήσει και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, πάνω από το 80% του πληθυσμού.

Ένας θετικός στην μετάλλαξη Δέλτα, κολλάει γύρω του 6-7 άτομα, 3-4 φορές περισσότερο από το αρχικό στέλεχος».

Ενδεχομένως, αναφέρει ο κ. Γώγος, να διαφέρει και ο χρόνος έκθεσης στον ιό με την συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Λόγω της ισχυρότερης δυνατότητας του ιού να συνδέεται με τους υποδοχείς που υπάρχουν, μπορεί όταν βρίσκεται κάποιος θετικός με άλλους ανθρώπους σε κλειστό χώρο, η μετάδοση αντί να γίνεται σε 15 λεπτά, να γίνεται μόλις σε 2-3 λεπτά» επεσήμανε ο ίδιος.

Χαμηλό το ιικό φορτίο των εμβολιασμένων

Ο κ. Γώγος επισημαίνει πως και να βρεθεί θετικός ένας εμβολιασμένος, είναι τόσο χαμηλό το ιικό φορτίο, που είναι πολύ χαμηλή η πιθανότητα διασποράς, άρα «με το εμβόλιο προστατεύουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και την οικονομία».

Εμβόλιο μια φορά το χρόνο

Παράλληλα, ο κ. Γώγος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως χρειαστεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.
«Ελπίζουμε οι μεταλλάξεις να περιορίζονται, γίνεται ένας ιός όπως οι υπόλοιποι κορωνοϊοί. Θα τον έχουμε, θα τον ελέγχουμε με τα εμβόλια και θα έχουμε εποχιακές εξάρσεις» ανέφερε ο ίδιος.]

Τα πιο σημαντικά