Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΓώγος: «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει η παρέλαση της...

Γώγος: «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει η παρέλαση της 25ης Μαρτίου»

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας, τα κρούσματα θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για 3-4 ημέρες ακόμα και από την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ωστόσο η πίεση στο ΕΣΥ θα παραμείνει

Την ανησυχία του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και για την πίεση στο σύστημα υγείας εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το δεύτερο κύμα ήταν δυνατό, αλλά χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές. Η διαφορά τώρα είναι ότι έχει χτυπηθεί το κέντρο της χώρας, η Αττική, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων, και παράλληλα σε όλη τη χώρα έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί παντού. Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα έχουμε σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, ενώ η Κρήτη που ήταν μια πράσινη περιοχή έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο και η πίεση θα συνεχιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι αποδεδειγμένο πια ότι έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, που μπορεί να κυμαίνεται από 30%-60% και πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σημείωσε ωστόσο ότι με τα νέα μέτρα η κινητικότητα δείχνει να έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση. «Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας», τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο καθηγητής Παθολογίας σημείωσε ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει. «Από την άλλη τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς η Γ’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε λίγο καιρό, οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές. Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος, ενώ ξεκαθάρισε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά στο σύστημα υγείας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά συνεργασία, ενώ επισήμανε ότι το 60% των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι κατειλημμένο από non covid περιστατικά κι έχουν δοθεί και γιατροί στο ΕΣΥ. «Πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι. Υπάρχει ανάγκη και από ιδιώτες γιατρούς», κατέληξε.

Τα πιο σημαντικά