Γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό το σύμβολο στις συσκευασίες προϊόντων;

Ιανουάριος 5, 2017 1:28 ΜΜ
More videos

Αν αγοράζετε συχνά τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, θα έχετε προσέξει το σύμβολο “ΟU” σε διάφορα προϊόντα. Γνωρίζετε όμως τι σημαίνει; Αυτά τα μυστηριώδη σύμβολα ονομάζονται “hechsher” και είναι πολύ σημαντικό το να κατανοήσουν τη σημασία τους οι καταναλωτές.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τι σημαίνουν οι επιγραφές αυτές και πού μπορείτε να τις βρείτε.

Το “hechsher” είναι μία ειδική πιστοποίηση προϊόντων. Τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται πιστοποιημένα, τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι εταιρίες που είναι πιστοποιημένες κατά Κόσερ, πρέπει να πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας των τροφίμων τους και να διατηρούν τις βέλτιστες πρακτικές παραγωγής.

Η πιστοποίηση αυτή έχει αυστηρές απαιτήσεις ως προς την ποιότητα των τελικών προϊόντων, αλλά και των συστατικών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γραμμές παραγωγής και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τα συγκεκριμένα προϊόντα καθαρίζονται σε βάθος. Ακόμη και το μικρότερο στοιχείο, αν δεν καλύπτει τις προδιαγραφές, απαγορεύεται να είναι μέρος της διαδικασίας. Αν τα σκεύη και ο εξοπλισμός δεν είναι παντελώς καθαρά, τα προϊόντα δε θεωρούνται πιστοποιημένα.

Κατά τους διατροφικούς νόμους Κόσερ, υπάρχουν 3 ταξινομήσεις τροφίμων: κρέας, γαλακτοκομικά και “ουδέτερα” τρόφιμα ή αλλιώς “pavere” (χωρίς γάλα ή κρέας). Η πιστοποίηση όμως δε σημαίνει πως ένα προϊόν είναι και υποαλλεργικό. Ωστόσο, τα ουδέτερα προϊόντα βοηθούν ανθρώπους που έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά ή στο κρέας, αφού δεν περιέχονται σε αυτά.

Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που χορηγούν πιστοποιήσεις κατά Κόσερ σε συσκευασμένα προϊόντα και ποτά. Το πιο κοινό σύμβολο είναι ένας κύκλος που περιέχει το “U” ή το “OU”, που σημαίνει “Ένωση των Ορθοδόξων”. Το σύμβολο αυτό μπορεί να εντοπιστεί σε συσκευασίες των Coca-Cola, Nestlé, Jim Beam, Heinz και άλλων γνωστών εταιριών. Το γράμμα που βρίσκεται δίπλα του, μας δείχνει τον τύπο του προϊόντος:

  • OU — ουδέτερο προϊόν, δεν περιέχει γάλα ή κρέας
  • OU-D — γαλακτοκομικό προϊόν
  • OU-M (OU-Glatt) — το προϊόν είναι ή περιέχει κρέας
  • OU-F — το προϊόν περιέχει ψάρι

  • Άνθρωποι που έχουν αλλεργία στο γάλα ή το κρέας. Τα ουδέτερα προϊόντα δεν τα περιέχουν κρέας ή γαλακτοκομικά, έτσι μπορούν να καταναλωθούν από χορτοφάγους και αυτούς που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Άνθρωποι που κάνουν διατροφή ή αθλούνται τακτικά. Τα προϊόντα Κόσερ αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή γι’ αυτούς.
  • Άνθρωποι που θέλουν να είναι σίγουροι ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι υγιεινά και υψηλής ποιότητας.

[Business Insider], [Kosher Certification]

Ακολουθήστε μας στο facebook: