Πώς μπορεί ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος να εκτίσει πολύ μικρότερη από τα ισόβια ποινή, για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά;
Η εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά με θύμα την 20χρονη Καρολάιν, σόκαρε το πανελλήνιο, καθώς ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο 32χρονος σύζυγός της, ήταν αυτός που της έκοψε βίαια το νήμα της ζωής. Αυτή η άγρια δολοφονία έχει προκαλέσει συζητήσεις για το ποια θα πρέπει να είναι τελικά η ποινή που θα επιβληθεί από το δικαστήριο.
Στην εκπομπή Έλα Χαμογέλα, ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου εξήγησε πως θα μπορούσε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος να εκτίσει πολύ λιγότερα χρόνια από τα ισόβια, για το έγκλημα που καθ’ ομολογίαν διέπραξε στα Γλυκά Νερά.
«Όταν έρθει η ώρα του εφετείου, που θα έχει «ξεφουσκώσει» ακόμα περισσότερο, εκεί να μην εκπλαγούμε εάν ένας δράστης ενός εγκλήματος που πριν από δύο χρόνια τον καταδίκαζε όλη η κοινωνία, του αναγνωριστεί και ελαφρυντικό. Και όχι μόνο ισόβια δεν θα εκτιθούν, αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο να εκτίονται πολύ λίγα χρόνια ποινής.
Οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι ένορκοι που παίρνουν μέρος, γιατί αυτά δικάζονται από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια όπου συμμετέχουν και τακτικοί δικαστές αλλά και ένορκοι. Δηλαδή, ένορκοι πολίτες που πληρώνονται και έχουν ισάξια ψήφο εκείνη την ημέρα με τους δικαστές τους τακτικούς. Όλοι αυτοί όπως και εμείς είμαστε επηρεασμένοι από τη βαρύτητα την ενεργειακή της κοινής γνώμης. Αυτό λειτουργεί πολλές φορές προς όφελος του κατηγορουμένου», είπε ο κ. Δημητρίου και συνέχισε:
«Αν μέχρι να έρθει η ώρα του εφετείου σε 3-4 χρόνια, ο δράστης, που μπορεί να έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και σε ισόβια κάθειρξη, έχει διάγει μέσα στη φυλακή βίο έντιμο χωρίς πειθαρχικά, εργάζεται κλπ, είναι σχεδόν υποχρεωμένο το δικαστήριο να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αυτό ξέρετε πόσο πολύ ρίχνει την ποινή; Πάρα πολύ.
Αν ο κατηγορούμενος ζητήσει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, πριν από την ώρα που έκανε το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το δικαστήριο θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να μην το αναγνωρίσει. Άρα τα ισόβια είναι μια έσχατη λύση που τα δικαστήρια τα αποτίουν πλέον με μεγάλη φειδώ. Μάλιστα, στον νέο ποινικό κώδικα η ανθρωποκτονία τιμωρείται ή με πρόσκαιρη κράτηση 15 ετών ή με ισόβια.
Η ισόβια κάθειρξη σημαίνει πραγματική έκτιση ποινής μέσα στη φυλακή, με άδειες, 16 χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση, μαζί με την ποινή για τη δολοφονία του σκύλου, το περισσότερο που μπορεί να φτάσει είναι 18-19 χρόνια».