Γλυπτό από νήμα “αιωρείται” πάνω από την Βοστώνη

10 Αυγούστου, 2015 6:39 ΜΜ
More videos

Από τον Μάιο υπάρχει ένα αιθέριο γλυπτό πάνω από το πάρκο Rose Kennedy Greenway της Βοστώνης, που κυριολεκτικά μοιάζει να αιωρείται. Καλύπτει το χώρο στον οποίο ένας υπερυψωμένος δρόμος χωρίζει το κέντρο της πόλης από την προκυμαία και βρίσκεται 182 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Ονομάζεται «As If It Were Already Here» και δημιουργήθηκε από την καλλιτέχνιδα Janet Echelman, για το δημόσιο πρόγραμμα τέχνης της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε ένας ειδικός, ελαφρύς σπάγκος που έχει 15 φορές τη δύναμη του χάλυβα αλλά μπορεί να ταλαντευτεί με το παραμικρό αεράκι.

Το επιβλητικό αυτό έργο δείχνει σεβασμό στην ιστορία της Βοστώνης αλλά και την πρόοδό της.

desktop-1438804860 desktop-1438804866

«Συνδεμένο με 3 ουρανοξύστες, συμβολίζει τη διασύνδεση, την προσαρμοστικότητα και τη δύναμη της πόλης και των κατοίκων της.

Επίσης επισημαίνει πως κάτι μπορεί να επηρεάσει όλα τα υπόλοιπα.  Όταν ένα τμήμα του κινείτε τότε κινούνται και όλα τα υπόλοιπα.» εξηγεί η δημιουργός.

Το γλυπτό εμφανίζεται διαφορετικό κάθε φορά με βάση το φως. Κατά τη διάρκεια της ημέρας εναρμονίζεται με τον ουρανό.

Το βράδυ όμως λάμπει.

desktop-1438804863

Για τη δημιουργία του χρειάστηκαν 500.000 κόμποι που έγιναν κυρίως με το χέρι. Παρόλο που μοιάζει σαν ένα κομμάτι υφάσματος που αιωρείται, ζυγίζει περίπου 1.000 κιλά και λάμπει με δικό του φως εξαιτίας αισθητήρων.

Ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται ο παρατηρητής, το γλυπτό αλλάζει σχήμα.

Η δημιουργός εξηγεί: «Το γλυπτό αλλάζει χρώμα και σχήμα ώστε να εμπνεύσει τους ανθρώπους να το δουν από διαφορετικές πλευρές και να εξερευνήσουν την περιοχή.»

Αλλάζει χρώματα με βάση την ένταση και την κίνηση.

desktop-1438804868

Η εγκατάστασή του δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν 160 χιλιόμετρα (!) νήματος, ενώ εκτείνεται σε περίπου μισό στρέμμα!

Το γλυπτό θα βρίσκεται στη Βοστώνη ως τον Οκτώβριο του 2015. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δουλειά της Echelman εδώ.

Ακολουθήστε μας στο facebook: