Ελικόπτερα συγκρούστηκαν και συνετρίβησαν στην Ψάθα – Νεκροί Έλληνας και Δανός – Πρώτες εκτιμήσεις από ειδικούς
Σοβαρές αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν ο συντονισμός των πυροσβεστικών ελικοπτέρων που επιχειρούσαν στην Ψάθα άφησε ο εν αποστρατεία αντιστράτηγος και πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.
Δείτε το βίντεο:
Όπως ανέφερε, ο συντονισμός των εναέριων μέσων πραγματοποιούνταν από επίγειο αξιωματικό της Πυροσβεστικής, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προβλέπεται από τη διαδικασία και συνιστά παράνομη πρακτική.
Ο κ. Γκουρμπάτσης υποστήριξε ότι, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, ο εναέριος συντονισμός θα έπρεπε να πραγματοποιείται από ειδικό ελικόπτερο, στο οποίο επιβαίνει ειδικά εκπαιδευμένος αξιωματικός, ο οποίος έχει την ευθύνη της καθοδήγησης και του συντονισμού όλων των εναέριων μέσων που επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Όπως επισήμανε, η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται από σχετική εντολή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με την οποία την ευθύνη του συντονισμού των εναέριων επιχειρήσεων φέρει ο εναέριος συντονιστής και όχι επίγειος αξιωματικός.
Οι δηλώσεις του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος έρχονται στον απόηχο της σύγκρουσης των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην Ψάθα, ενώ οι αρμόδιες Αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό.
Δείτε το βίντεο:
«Παράνομη πρακτική»
Σύμφωνα με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και εμπειρογνώμονα, υπάρχει πιθανή παραβίαση των πρωτοκόλλων.
Όπως εξήγησε, σε επιχειρήσεις όπου εμπλέκονται εναέρια μέσα, είναι υποχρεωτική η παρουσία συντονιστικού ελικοπτέρου, στο οποίο επιβαίνουν ειδικά εκπαιδευμένοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος. Ωστόσο, όπως είπε, οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι τα δύο συγκεκριμένα ελικόπτερα τα συντόνιζε ο επίγειος επικεφαλής αξιωματικός του Π.Σ..
Ο πραγματογνώμονας χαρακτήρισε αυτή την πρακτική λανθασμένη («παράνομη», είπε χαρακτηριστικά). Τόνισε πως, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης Εναέριων Μέσων (διαταγή του Αρχηγείου του Π.Σ.), ο συντονισμός και οι εντολές προς τα πτητικά μέσα πρέπει να δίνονται αποκλειστικά από τον εναέριο συντονιστή και όχι από το έδαφος.
Ένα άλλο στοιχείο που ανέλυσε ο κ. Γκουρμπάτσης σχετίζεται με την εικόνα των δύο ελικοπτέρων να αδειάζουν ταυτόχρονα τεράστιους όγκους νερού, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν από τη συντριβή. Όπως εξήγησε, η ρίψη του νερού δεν έγινε στο πλαίσιο κατάσβεσης της πυρκαγιάς, αλλά λόγω της έκτακτης ανάγκης που είχε ήδη προκύψει.
Ο έλικας του χαμηλότερου ελικοπτέρου μοιάζει να χτύπησε τη σωλήνα ανεφοδιασμού του επάνω ελικοπτέρου. Σε μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η πιο άμεση και γρήγορη αντίδραση για έναν πιλότο είναι να απορρίψει το φορτίο του (το νερό) προκειμένου να ελαφρύνει το αεροσκάφος.
Δείτε το βίντεο:
Η μάχη για να προσεγγιστούν τα ελικόπτερα
Τη δραματική εικόνα από τα μέτωπα των ερευνών και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα σωστικά συνεργεία μετά τη σύγκρουση των δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην περιοχή της Ψαθάς μετέφερε η Θάλεια Φωναζάκη, διασώστρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας στο MEGA.
Όπως ανέφερε η κ. Φωναζάκη, οι δυνάμεις διάσωσης βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σημειώθηκε μικρή αναζωπύρωση, γεγονός που ανάγκασε προσωρινά τις ομάδες να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας.
«Όταν φτάσαμε, αντικρύσαμε πυκνό καπνό… Συγχρόνως έγινε αναζωπύρωση και στην απέναντι πλευρά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όταν οι διασώστες κατάφεραν να προσεγγίσουν ξανά τα σημεία, εντόπισαν το ένα ελικόπτερο κοντά στην άσφαλτο, ενώ το δεύτερο, το οποίο είχε κατευθυνθεί στη χαράδρα, βρισκόταν σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένο, με τα συντρίμμια του να διακρίνονται δύσκολα μέσα από τους πυκνούς καπνούς.
Αναφερόμενη στη διαχείριση των θυμάτων, η διασώστρια επιβεβαίωσε ότι οι δύο ελαφρά τραυματισμένοι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η επιχείρηση προσέγγισης και απεγκλωβισμού των ατόμων που εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους απαιτούσε χρόνο και συντονισμό, καθώς υπήρχαν δύο διαφορετικά μέτωπα πρόσβασης: ένα χαμηλά στην Ψαθά, όπου η επαφή ήταν άμεση, και ένα δεύτερο από την επάνω πλευρά, από το Κρύο Πηγάδι, όπου η πρόσβαση αποδείχθηκε ιδιαίτεραδύσκολη λόγω της μορφολογίας και της φωτιάς.
