Γκιόλα: H «φυσική πισίνα» με καταπράσινο νερό που τη χωρίζει ένας βράχος από τη θάλασσα

5 Φεβρουαρίου, 2015 3:17 ΜΜ
More videos

Από ψηλά μοιάζει με σμαράγδι ακουμπισμένο στους βράχους. Από κοντά, σαν μια καταπράσινη πισίνα που τη χωρίζουν από τη θάλασσα μερικά εκατοστά βράχου.

Ο λόγος για μια από τις διάφανες λίμνες του κόσμου, την Γκιόλα στη Θάσο, την οποία κάθε λίγο και λιγάκι εξυμνούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Και όχι άδικα.

Η Γκιόλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, αποτελεί κάτι σαν λιμνοθάλασσα, μια φυσική πισίνα με πράσινα νερά στο πλάι της θάλασσας. Σχηματίστηκε μέσα στους αιώνες, με πρωτεργάτες τα κύματα της θάλασσας και τους βράχους που την περικυκλώνουν.

Τα καταπράσινα νερά της, τα οποία είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.

Το «Δάκρυ της Αφροδίτης»

Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Ο θρύλος λέει, ότι την πισίνα αυτή τη δημιούργησε ο Δίας, για να κολυμπά η Αφροδίτη. Άλλος θρύλος θέλει η λίμνη να ήταν το μάτι του Δία, με το οποίο παρακολουθούσε την εpωμένη του.

2065

1355233967_6228 3356120773_10743b576b_b

tilestwra.gr - gkiola 2 Γκιόλα, η διάφανη λίμνη της Ελλάδας! ..Μια φυσική πισίνα με καταπράσινο νερό που τη χωρίζει ένας βράχος από τη θάλασσα !!!

tilestwra.gr - gkiola 3 Γκιόλα, η διάφανη λίμνη της Ελλάδας! ..Μια φυσική πισίνα με καταπράσινο νερό που τη χωρίζει ένας βράχος από τη θάλασσα !!!

tilestwra.gr - gkiola 5 Γκιόλα, η διάφανη λίμνη της Ελλάδας! ..Μια φυσική πισίνα με καταπράσινο νερό που τη χωρίζει ένας βράχος από τη θάλασσα !!!

tilestwra.gr - gkiola 6 Γκιόλα, η διάφανη λίμνη της Ελλάδας! ..Μια φυσική πισίνα με καταπράσινο νερό που τη χωρίζει ένας βράχος από τη θάλασσα !!!

tilestwra.gr - gkiola 7 Γκιόλα, η διάφανη λίμνη της Ελλάδας! ..Μια φυσική πισίνα με καταπράσινο νερό που τη χωρίζει ένας βράχος από τη θάλασσα !!!

34833-viewom P1060313

giola-lagon-astris

26461

Ακολουθήστε μας στο facebook: