Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΓιώργος Καραμίχος: Η μάχη με τον Καρκίνο & οι δύσκολες ώρες στην...

Γιώργος Καραμίχος: Η μάχη με τον Καρκίνο & οι δύσκολες ώρες στην εντατική – «θα είχε σκορπίσει σε όλο το σώμα»

Κατάθεση ψυχής για την περιπέτεια που έζησε με τον καρκίνο έκανε ο Γιώργος Καραμίχος, που ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Super Κατερίνα».

Ο ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σοβαρή περιπέτεια που πέρασε με την υγεία του και τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

«Είμαι πολύ καλά τώρα. Έχω ένα άσθμα γιατί ακόμη μεγαλώνει ο πνεύμονας. Διαγνώστηκα με καρκίνο μέσα Μαρτίου και έκανα την επέμβαση 24 Μαρτίου, στα γενέθλια της μητέρας μου. Πήγαν όλα πάρα πολύ καλά, είχα γύρω μου τους καλύτερους γιατρούς και ανθρώπους.

Δεν χρειάστηκε να κάνω χημειοθεραπείες, γιατί το γονίδιο του καρκίνου που έχω θεραπεύεται με στενευμένη θεραπεία. Παίρνω κάποια χάπια, για 1-1,5 χρόνο. Τυχαία το ανακάλυψα όταν πήγε να κάνει η κόρη μου εξετάσεις μετά τον Covid. Έκανα και εγώ. Και κάναμε ακτινογραφία θώρακος και σπιρομέτρηση και είδαν μία σκιά που δεν τους άρεσε, ήμουν έτοιμος να πάω σπίτι να ετοιμάσω βαλίτσες, γιατί έφευγα για Αμερική και ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να κάνω κι άλλες εξετάσεις. Του είπα ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων θα έρθω 7 Απριλίου και μου απάντησε ότι με περιμένει ο αξονικός τομογράφος… Αν πήγαινα Αμερική και γυρνούσα δυο εβδομάδες μετά, μπορεί να μιλούσαμε για άλλη συνθήκη.

Μετά από αυτή την περιπέτεια προφανώς αναθεώρησα κάποια πράγματα, αλλά όχι σε σχέση με την πίστη, δε μου έλειπε η πίστη… Μετά το χειρουργείο έμεινα στην εντατική, δεν είχα το κινητό μαζί, γιατί το είχε κρατήσει η κόρη μου και απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς, είχα μόνο το ημερολόγιό μου και ένα βιβλίο του Πλάτωνα, που διάβαζα…

Αυτές οι ώρες στην εντατική ήταν πολύ αποκαλυπτική περίοδος. Συνδέθηκα περισσότερο με το ζωώδες ένστικτο της επιβίωσης. Κατάλαβα ότι δεν πρέπει να συνδέομαι με καταστάσεις και ανθρώπους που είναι τοξικοί για εμένα», πρόσθεσε ο ηθοποιός και παρουσιαστής.
Γιώργος Καραμίχος: «Δηλαδή τι; Αυτός που έχει καρκίνο είναι καταραμένος;»

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Καραμίχος αναφέρθηκε και στην απόφασή του να μιλήσει γι’ αυτή του την περιπέτεια δημόσια.

«Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη, αισθάνθηκα προδομένος σε πολλούς τομείς. Δεν ξέρει κανείς πού οφείλεται ο καρκίνος, δεν οφείλεται στο κάπνισμα, ούτε κληρονομικό ήταν… Το σώμα μας δεν είναι αυτό που βλέπουμε… Θέλω να απενοχοποιηθεί η λέξη καρκίνος. Τον Γενάρη μου είχε γίνει η πρόταση να μιλήσω για τον καρκίνο του μαστού από την φίλη μου Μαρία Ρώτα, βασισμένη σε ένα βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά και ήταν “άντρες μιλάνε για τον καρκίνο του μαστού”. Η εκδήλωση αυτή θα γινόταν τον Μάιο και συμφώνησα αμέσως.

Τον Μάρτιο έγινε η δική μου διάγνωση. Όταν πήγα 1,5 μήνα μετά τη δική μου εγχείρηση στην εκδήλωση κι ενώ θα μιλούσα για τον καρκίνο του μαστού, άρχισα να ταυτίζομαι πολύ περισσότερο με τη συγκεκριμένη συνθήκη. Δυο γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μου ζήτησαν το ίδιο πράγμα, να το πούμε με το όνομά του, που ντρεπόμαστε να πούμε τη λέξη.

Εκείνη την ώρα μου ήρθε στο μυαλό ένα εξώφυλλο εφημερίδας, που είδα όταν πέθανε η Φώφη Γεννηματά, που έλεγε ότι “έφυγε” από την επάρατη νόσοΔηλαδή τι; Αυτός που έχει καρκίνο είναι καταραμένος;

Και για μένα δεν είναι εύκολο… Μου βγήκαν πολλά συναισθήματα που δε θα τα επέτρεπα αλλιώς. Για παράδειγμα, μου βγήκε θυμός για συνθήκες και καταστάσεις που δε θα παραδεχόμουν εύκολα», κατέληξε ο Γιώργος Καραμίχος.
Τα πιο σημαντικά