Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024
διάφορα«Γίνομαι πουά σε όλο το σώμα»: Η μάχη της Κάτιας Ταραμπάνκο με...

«Γίνομαι πουά σε όλο το σώμα»: Η μάχη της Κάτιας Ταραμπάνκο με το ανίατο νόσημα που τη βασανίζει από τα 15 της

Ανοιχτά για το σοβαρό νόσημα που την ανάγκασε να αποχωρήσει από το Survivor ώστε να μη θέσει εαυτόν σε κίνδυνο μίλησε η Κάτια Ταραμπάνκο.

Την Κάτια Ταραμπάνκο την γνωρίσαμε από το GNTM 2 όπου κατάφερε να κερδίσει και να μοιραστεί το έπαθλο με την Άννα Μαρία Ηλιάδου.

Έπειτα την είδαμε τηλεοπτικά στα Survivor 4 αλλά και 5 ενώ την πρώτη φορά αποχώρησε μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η Κάτια Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις της ότι πάσχει από ψωρίαση.

«Είναι ψωρίαση αυτό που έχω. Γίνομαι πουά σε όλο το σώμα, όχι μόνο σε αγκώνες. Το έβγαλα πρώτη φορά σε ηλικία 15 χρονών. Τότε που ξεκίνησα να δουλεύω με το μόντελινγκ, παράλληλα με το σχολείο, βγήκε από μόνο του. Βγήκα για έξι μήνες off από τη δουλειά. Είχα γυρίσει από την Ινδία τότε, γιατί είχα και αυξομείωση και στα κιλά μου. Έχασα δουλειές γιατί είχα παντού λευκά στίγματα», είχε δηλώσει η ίδια.

Όσο για την επιλογή της να αποχωρήσει από το Survivor 4, η Κάτια Ταραμπάνκο εξομολογήθηκε πως ήταν απόφαση που πήρε λόγω του προβλήματος υγείας της.

«Την πρώτη φορά ένιωσα το σώμα μου να καταρρέει. Έτρεμα, είχα σκοτοδίνη, ζαλάδες… Με πήγαν κατευθείαν στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχα πολύ μικρή πίεση και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Μάλιστα, αναγκάστηκαν να μου βάλουν και μάσκα οξυγόνου για να μπορώ να αναπνέω και εκεί πια είπα “Αυτό δεν είναι παιχνίδι”. Ε αν δεν έφευγα, θα με έπαιρναν με φορείο. Έχω ψωρίαση, η οποία όταν πιέζομαι ψυχολογικά ή έχω απότομη αυξομείωση βάρους εμφανίζεται. Αν εμφανιζόταν ξανά θα είχα πρόβλημα, γιατί ήλιος και θάλασσα απαγορεύονται στους ασθενείς που έχουν ψωρίαση».

Tι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών με πολλούς τρόπους. Συχνά εμφανίζεται μαζί με άλλες παθήσεις όπως φλεγμονές στους οφθαλμούς, ελκώδη κολίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία αλλά και ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη κλπ. Μπορεί να οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες όσο και σε περιβαλλοντικούς όπως στρες, φάρμακα, ναρκωτικά, κάπνισμα, τραυματισμούς κλπ. Ειδικότερα όσον αφορά την παχυσαρκία, αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης κατά δύο φορές.

Μερικοί από τους μύθους που συνοδεύουν την ψωρίαση είναι ότι προκαλείται από την κακή υγιεινή, ότι η γλουτένη επιδεινώνει τα συμπτώματα της και ότι η ψωρίαση δεν είναι κληρονομική.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο αλλά υπάρχουν φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα όπως κορτικοστεροειδή και αντιφλεγμονώδη. Πολλά υποσχόμενο για την ανακούφιση των ασθενών είναι το έλαιο κανναβιδιόλης (CBD) για το οποίο όμως η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν χορηγείται ως φάρμακο.

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου χορηγούνται τα βιολογικά φάρμακα που έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν το αίτιο της νόσου που είναι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Τα πιο σημαντικά