Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΓιατί ανέλαβε το Ανθρωποκτονιών στην Αθήνα την υπόθεση με τα νεκρά κοριτσάκια

Γιατί ανέλαβε το Ανθρωποκτονιών στην Αθήνα την υπόθεση με τα νεκρά κοριτσάκια

Η υπόθεση με τον θάνατο των τριών κοριτσιών στην Πάτρα έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Τι δηλώνουν γονείς και παππούς, η θέση των ιατροδικαστών.

Η υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα μόλις σε τρία χρόνια έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα με αποτέλεσμα το απόγευμα της Τετάρτης να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση.

Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, την οποία σήμερα, σε μια νεότερη εξέλιξη, αποφασίστηκε να διενεργήσει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Αποφασίστηκε δηλαδή να μεταφερθεί ο φάκελος από την Πάτρα στην Αθήνα και, μάλιστα, να το αναλάβει το εν λόγω τμήμα.

Ο φάκελος αναμένεται να διαβιβαστεί ακόμη και εντός της ημέρας. Η Πάτρα έχει κάνει ήδη κάποια προεργασία, έχει μιλήσει με καθηγητές Ιατρικής, ενώ όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει αναμένεται να σταλούν στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που θα γίνει θα καταθέσουν οι γιατροί που διαδοχικά καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών έτυχε να ασχοληθούν με τα τρία κοριτσάκια, αλλά και οι γονείς. Άγνωστο παραμένει αν θα πάει ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα στην Πάτρα ή θα έρθουν οι γονείς των τριών παιδιών στην Αθήνα.

Είναι φανερό ότι όλα τα ενδεχόμενα πλέον εξετάζονται…

Η θέση των ιατροδικαστών

Μετά από την προαναφερθείσα εξέλιξη, έχει γίνει γνωστό ότι θα εξεταστούν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατροδικαστές, εξειδικευμένοι επιστήμονες αλλά και άνθρωποι το οικογενειακό περιβάλλον.

Όπως σημειώνει ο Γρηγόρης Λέων στο MEGA, ιατροδικαστής, η ολοκλήρωση των ιατροδικαστικών εξετάσεων, νεκροψία – νεκροτομή, τοξικολογικές, ιστολογικές, και γενετικές, είναι αυτές που θα δείξουν τις πραγματικές αιτίες θανάτου των τριών παιδιών.

«Πριν ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η ιατροδικαστική μέχρι να έχει όλα τα στοιχεία, δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση».

Ο κ. Λέων σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και υπάρχει μια πλήρης εικόνα, θα αναζητηθούν και ευθύνες, καθώς και τα τρία παιδιά πέθαναν εντός του νοσοκομείου.

«Όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις θα αρχίσουν να διερευνώνται και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν».

Όπως λέει ο ιατροδικαστής, «το συντομότερο σε έναν μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Τι δήλωσαν οι γονείς
Η οικογένεια των τριών κοριτσιών μέσω του δικηγόρου της εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στα αίτια των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας προσθέτοντας πως «με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι γονείς πληροφορήθηκαν την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των θανάτων των τριών παιδιών».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των γονέων
«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που ’’έφυγαν’’ τόσο πρόωρα από τη ζωή, δηλώνω τα εξής:

Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν. Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων.

Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση»

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

Οι πρώτες δηλώσεις του παππού

Για πρώτη φορά, ο παππούς των παιδιών μίλησε αποκλειστικά στο Live News του MEGA και περιέγραψε τον ατελείωτο Γολγοθά που περνάει ο ίδιος και η οικογένειά του.

«Η γυναίκα μου αυτήν την στιγμή είναι σε ένα κρεβάτι, δεν μπορεί ούτε να αρθρώσει πρόταση. Προσπαθούσαμε να περάσουμε το σοκ του θανάτου, το δεύτερο που μας έδωσε η ζωή και έφυγε και μας ήρθε το τρίτο. Πόσα να ζήσουμε άλλο;».

Μια οικογένεια να ζει ουσιαστικά επί τρία χρόνια στα νοσοκομεία και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σώσει τα τρία αγγελούδια της. Ο παππούς ξεσπάει αφού η οικογένεια δεν πήρε ποτέ ικανοποιητικές απαντήσεις από τους γιατρούς.

«Αδιευκρίνιστα αίτια και το μικρό αδιευκρίνιστα αίτια, έφυγε και το μικρό είχε αγενεσία, μία σπάνια αρρώστια που βγαίνει, δεν ξέρω πόσο στον κόσμο, σε ολόκληρο τον κόσμο. Αδιευκρίνιστα το ένα, αδιευκρίνιστα το άλλο. Πες μας, πού είναι αυτοί που έχουν βγάλει τα Πανεπιστήμια να διευκρινίσουμε τι ήταν τελικά».



Τα πιο σημαντικά