Γιατί τα ζευγάρια που ο ένας είναι λογικός και ο άλλος συναισθηματικός έχουν ισχυρότερο δέσιμο;

23 Μαΐου, 2016 5:40 ΜΜ
More videos

Διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να ενεργήσουν διαφορετικά σε ίδιες καταστάσεις. Αυτό αφορά κυρίως τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στις εργασιακές και προσωπικές μας σχέσεις. Υπάρχει μια θεωρία, ότι τα ζευγάρια, των οποίων οι απόψεις και οι συμπεριφορές είναι διαφορετικές, μπορούν να ξεπεράσουν ευκολότερα τις δυσκολίες.

Οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι. Προσπαθείς να καταλάβεις κάποιον, να μαντέψεις τα συναισθήματα του και να κάνεις το καλύτερο γι’ αυτόν και στο τέλος πάλι κάνεις λάθος.

Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να βασίζουν την συμπεριφορά τους και τις απόψεις τους σε κάτι σωστά?

Σύμφωνα με το Δείκτη Myers-Briggs, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο τύπους:

  • Λογικοί: αυτοί που παίρνουν αποφάσεις με βάση την λογική και τις αντικειμενικές, αφού πρώτα τα έχουν υπολογίσει όλα.
  • Συναισθηματικοί: εκείνοι που βασίζουν τις αποφάσεις τους στα συναισθήματα και την διαίσθησή τους και σκέφτονται πως οι πράξεις τους θα επηρεάσουν τους αγαπημένους τους.

Η γενική ιδέα είναι, ότι το ευτυχισμένο ζευγάρι αποτελείται από έναν λογικό και έναν συναισθηματικό άνθρωπο. Σίγουρα, δεν υπάρχει το τέλειο ζευγάρι ή δεν σημαίνει, ότι δυο λογικοί ή δυο συναισθηματικοί άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι. Ωστόσο, είναι πιο εύκολο για έναν λογικό άνθρωπο να τα πάει καλά με έναν συναισθηματικό, γιατί αντιμετωπίζουν διαφορετικά το κάθε πρόβλημα. Για παράδειγμα:

1.Οι λογικοί βασίζονται πρώτα στα γεγονότα, ενώ οι συναισθηματικοί στα συναισθήματα.

Στην αρχή της σχέσης ένας λογικός άνθρωπος θα αξιολογήσει πράγματα, όπως το κοινωνικός στάτους, τις οικονομικές δυνατότητες, τον δικό του ελεύθερο χρόνο και αν χρειάζεται αυτή την στιγμή μια σχέση.

Ένας συναισθηματικός θα αξιολογήσει τα συναισθήματά του. Ακόμα και αν όλα είναι ενάντια στην σχέση, ένας συναισθηματικός τύπος θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την σχέση του.

Παρεμπιπτόντως, οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν χάρη στους συναισθηματικούς τύπους.

2.Οι λογικοί πρέπει να δουν τα εξωτερικά σημάδια για να καταλάβουν, ότι κάτι συμβαίνει. Οι συναισθηματικοί απλά το βλέπουν.

Οι λογικοί για να καταλάβουν, ότι κάτι πάει στραβά στην σχέση, πρέπει να έχουν απτές αποδείξεις.

Αντίθετα, οι συναισθηματικοί παρατηρούν την αλλαγή στην γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής και συνήθως είναι οι πρώτοι που φέρνουν το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση.

3.Οι λογικοί βλέπουν πρώτα τα αρνητικά, ενώ οι συναισθηματικοί πρώτα τα θετικά.

Όλα τα ζευγάρια περνάνε δύσκολες περιόδους, αλλά αν και οι δυο σύντροφοι βλέπουν τα πράγματα απαισιόδοξα, τότε η αποτυχία είναι δεδομένη.

Όταν ο λογικός τύπος παραιτείται από την σχέση και βλέπει μόνο τα αρνητικά, ο συναισθηματικός βλέπει τα καλά και προσπαθεί να βρει λόγους για να μείνουν μαζί.

4.Για τους λογικούς οι καυγάδες είναι φυσιολογικοί, ενώ για τους συναισθηματικούς καταστροφή.

Ο λογικός τύπος παραδέχεται, ότι ο καυγάς είναι ένα πρόβλημα, που χρήζει άμεσης λύσης.

Ωστόσο, για τον συναισθηματικό τύπο ο καυγάς είναι καταστροφή. Υποφέρουν και φοβούνται μέχρι να ξαναέρθει η αρμονία στην σχέση, η οποία πρέπει να επέλθει με κάθε τρόπο.

Οι λογικοί ξεκινούν τους καυγάδες, ενώ οι συναισθηματικοί τους αποφεύγουν.

5.Οι λογικοί λύνουν προβλήματα, ενώ οι συναισθηματικοί περιμένουν από τους λογικούς να το κάνουν.

Όταν ένας λογικός τύπος εντοπίζει ένα πρόβλημα, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το διορθώσει.

Αντίθετα, ο συναισθηματικός τύπος δεν κάνει τίποτα μέχρι να φύγει το αίσθημα φόβου και άγχους, που έχουν.

Γι’ αυτό υπάρχει πάντα ο ένας που κάνει δώρα και ο άλλος που τα δέχεται.

6.Οι λογικοί θέλουν να έχουν την έλεγχο. Οι συναισθηματικοί θέλουν απλά να αγαπηθούν.

Ο λογικός τύπος θέλει να έχει τα ηνία της σχέσης και αισθάνεται χαμένος, αν δεν έχει τον έλεγχο.

Ο συναισθηματικός τύπος από την άλλη πλευρά, θέλει πολύ φροντίδα και νιώθει παραμελημένος, όταν δεν παίρνει την αγάπη που θέλει.

7.Οι λογικοί θέλουν να μάθουν γιατί συμβαίνει κάτι, ενώ οι συναισθηματικοί, γιατί συμβαίνει σε αυτούς.

Σε έναν καυγά, ο λογικός τύπος θέλει να φτάσει στην ρίζα του προβλήματος. Θέλουν να καταλάβουν πλήρως το πρόβλημα, που υπάρχει στην σχέση τους.

Αντίθετα, ο συναισθηματικός τύπος θα θέλει να μάθει σε τι έχει φταίξει, που έχει κάνει λάθος και νευρίασε ο σύντροφός τους.

8.Οι λογικοί ψάχνουν την αλήθεια, ενώ οι συναισθηματικοί τύποι είναι πρόθυμοι να ξεχάσουν, αν χρειαστεί.

Οι λογικοί τύποι είναι ειλικρινείς και με τους άλλους και με τον εαυτό του. Αν καταλάβουν, ότι κάπου έχουν κάνει λάθος, θα το παραδεχτούν χωρίς δισταγμό.

Οι συναισθηματικοί τύποι δεν θέλουν να ξέρουν πάντα την αλήθεια. Κάποιες φορές,  ένα αθώο ψέμα είναι προτιμότερο για αυτούς και μπορεί να πουν ψέματα, για να διατηρήσουν την σχέση τους.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: