Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
ΧριστούγενναΓιατί το Αλεξανδρινό είναι το φυτό των Χριστουγέννων - Η ιστορία του

Γιατί το Αλεξανδρινό είναι το φυτό των Χριστουγέννων – Η ιστορία του

Η ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει το Αλεξανδρινό φυτό. Γιατί συνδέεται με τα Χριστούγεννα.

Το Αλεξανδρινό αποτελεί βασικό μέρος του στολισμού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων με διάφορες χρήσεις, είτε να κρέμεται έξω από την εξώπορτα ή πάνω από το τζάκι, είτε να φέρεται οριζόντια με κεριά και να στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Έχει και άλλες ονομασίες, όπως Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, ενώ το επιστημονικό του όνομα είναι το Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψοτάτη). Από το φυτό φτιάχνεται το στεφάνι με φύλλα κόκκινα και πράσινα και με λίγα κίτρινα. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σήμερα η επίδειξή του θεωρείται ως έναρξη των εορτών αυτών.

poin3181583299 4620cd612b b

Ιστορία του Αλεξανδρινού

Το έθιμο αυτό, όπως αναφέρει η wikipedia, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το κλασσικό φυτό των Χριστουγέννων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται η κατασκευή στεφάνων από πολύ παλιά σε ανάμνηση αρχαίων εορτών. Η κατασκευή σαν αστέρι τοποθετείται κυρίως στη κορυφή του χριστουγεννιάτικου δένδρου. Επίσης ως Αστέρι της Βηθλεέμ συνήθως φέρεται στον ψηλότερο ιστό των πλοίων αλλά τελευταία και σε κτίρια, είτε αυτοφωτιζόμενο είτε όχι.

Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα ονομάζουν «Etoiles de Noël». Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η 12η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Αλεξανδρινού, μια ξεχωριστή ημέρα που πέφτει πάντα δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Τα πιο σημαντικά