Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
χρήσιμαΓιατί τα τζιν παντελόνια έχουν αυτά τα μεταλλικά καρφάκια;

Γιατί τα τζιν παντελόνια έχουν αυτά τα μεταλλικά καρφάκια;

Είτε προτιμάτε τον σωλήνα, το ίσιο, το φαρδύ, το κλασσικό ή το σκισμένο,  θα παρατηρήσετε ότι τα τζιν έχουν γενικά εννέα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα για περίπου 150 χρόνια. Έχουν θηλιές για ζώνη, μέση σαν ζώνη, κουμπί, πίσω σχέδιο ραφής, μικρή πέμπτη τσέπη για κέρμα, εμπρός και πίσω τσέπες, φερμουάρ και μεταλλικά κουμπάκια.

Ενώ όλοι γνωρίζουμε τη λειτουργία της κάθε λεπτομέρειας, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε για τι είναι αυτά τα μικρά κουμπάκια χαλκού.

Εμείς μάλλον δεν δίνουμε πολλή σημασία  ή απλά νομίζουμε ότι είναι μέρος του σχεδιασμού της τσέπης των τζιν,αλλά αυτά τα κουμπάκια δεν είναι εκεί για αισθητικούς λόγους μόνο. Έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία και εξυπηρετούν ένα σκοπό.

copper-rivets-jeans-2

Όταν βρέθηκε μεγάλη ποσότητα χρυσού στην Καλιφόρνια το 1848, οι μεταλλωρύχοι ήθελαν  να είναι σε θέση να εργάζονται χωρίς να ανησυχούν για τα ρούχα εργασίας που φορούσαν. Ήθελαν ρούχα που να είναι ανθεκτικό.

Προφανώς, οι ανθρακωρύχοι παραπονιόντουσαν πολύ για το πόσο γρήγορα φθείρονταν τα παντελόνια τους, ειδικά στις τσέπες,που πάντα  σκίζονταν εύκολα στην ραφή.

Ένας από τους πελάτες του Leon ή Levi Strauss, ο Jacob Davis, ένας ράφτης από το Reno της Νεβάδα, σκέφτηκε την χρήση μεταλλικών συνδετήρων για να κρατήσει τις τσέπες και το τζιν μαζί. Ανακάλυψε ότι τα καρφιά χαλκού μπορεί να βοηθήσουν την ενίσχυση στα σημεία πίεσης του παντελονιού που έτειναν να σκίζονται.

Το παντελόνι με τα μεταλικά καρφιά σύντομα έγινε δημοφιλές στο Reno.

copper-rivets-jeans-3

Φυσικά, ο Ντέιβις ήθελε να πατεντάρει την ιδέα για να προστατεύσει την εφεύρεσή του. Δυστυχώς, δεν είχε αρκετά χρήματα για αυτό. Το 1872, ο Ντέιβις έγραψε στον Strauss και του πρότεινε  μια συμφωνία. Ο Strauss και οι συνεργάτες του δέχτηκαν, προχώρησαν με την απαραίτητη νομική εργασία, και άρχισε η παραγωγή τζιν με τα χάλκινα κουμπιά καρφωμένα από τότε.

Η  εφεύρεση του Davis κατοχυρώθηκε με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 20 Μαΐου, 1873. Ο Στράους έγινε διευθυντής παραγωγής.

Χάρη σε αυτούς και σε αυτά τα καρφιά, το τζιν μπορεί να αντέξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα πιο σημαντικά