Γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν αυτή την μικροσκοπική τρύπα στο αυτί;

5 Δεκεμβρίου, 2016 5:42 ΠΜ
More videos

Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων γεννιούνται με μία μικροσκοπική τρύπα στο πάνω μέρος του αυτιού τους. Μην τρομάζετε. Δεν πρόκειται για μεταλλαγμένους ανθρώπους. Απλά αυτοί οι άνθρωποι γεννιούνται με κάτι που ονομάζεται προωτιαίος κόλπος (preauricular sinus).

Στη Μεγάλη Βρετανία κάτω από το 1% των ανθρώπων έχουν αυτό το σημάδι. Στις Η.Π.Α η συχνότητα με την οποία μπορεί να συναντήσει κάποιος ανθρώπους με αυτή τη μικροσκοπική τρύπα είναι ακόμα πιο σπάνια. Από την άλλη πλευρά στην Ασία και σε διάφορα μέρη της Αφρικής περίπου τέσσερις στους δέκα ανθρώπους μπορεί να το έχουν.

A photo posted by Ask When (@askuswhen) on

Με απλά λόγια, γύρω από το εξωτερικό του αυτιού τυχαίνει σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχουν δυσμορφίες όπως οζίδια, λακκάκια ή άλλα βαθουλώματα, που συναντώνται κυρίως στον χόνδρο του αυτιού.

Ο προωτιαίος κόλπος κόλπος είναι τεχνικά μια κληρονομική γενετική ανωμαλία που εξετάστηκε για πρώτη φορά το 1864 από τον Van Heusinger. Συνήθως υπάρχει μόνο στο ένα από τα δύο αυτιά, ωστόσο σε μερικούς ανθρώπους εντοπίζεται και στα δύο.

Σύμφωνα με μελέτη από τον εξελικτικό βιολόγος, Neil Shubin οι εν λόγω τρύπες θα μπορούσαν να αποτελούν απομεινάρι εξέλιξης από τα βράγχια των ψαριών.

bc0oivtcyaa2aii

twitter

Σε περίπτωση που ανήκετε στο 1% αυτών των ανθρώπων δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μπορεί να σχετίζονται με διάφορα πράγματα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν την τάση να προκαλούν προβλήματα.

Το πιθανότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι κάποιου είδους μόλυνση, η οποία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί με ένα αντιβιοτικό. Σπάνια όσοι έχουν αυτές τις τρύπες υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να τις αφαιρέσουν.

[cnn] [iflscience] [ncbi.nlm.nih.gov]