Γιατί όλοι οι ξένοι αγαπούν τόσο πολύ τον Αλέξη Τσίπρα;

11 Οκτωβρίου, 2017 7:56 ΜΜ
More videos

H πρόσκληση για την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, που απηύθυνε ο πρόεδρος Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κορυφή της πυραμίδας.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο διεθνής παράγοντας στηρίζει Τσίπρα. Η πρόσκληση για την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Έλληνα πρωθυπουργό, για όσους ξέρουν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κορυφή της πυραμίδας.

Η βάση της είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Ο κ. Τσίπρας είχε και έχει την πολυτέλεια να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με οποιονδήποτε ηγέτη ισχυρής χώρας, για έναν απλό λόγο: γνωρίζει ότι θα του απαντήσει.

Κι όποιος το θεωρεί αυτό αυτονόητο, μάλλον θα πρέπει να κάνει τον κόπο να ρωτήσει τον κ. Αντώνη Σαμαρά και πιο παλιά τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, για να καταλάβει για τι πολυτέλεια μιλάμε. Ακόμα κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μπορεί να το επιβεβαιώσει καθώς σε κάποια φάση ένιωσε κι αυτός στο πετσί του τι σημαίνει να είναι αποκλεισμένος, σε καραντίνα.

Το περίφημο καλοκαίρι του 2015, όταν με εξαίρεση τον Ολάντ, κανείς δεν του μιλούσε. Αυτή όμως ήταν μια απλή παρένθεση. Εκτοτε ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ευχέρεια να καλέσει όποια ώρα ήθελε, μεταξύ άλλων, την κ. Μέρκελ, την κ. Λαγκάρντ, τώρα τελευταία τον κ. Μακρόν και πάει λέγοντας.

Παλιότερα, τακτικότατη ήταν η επαφή και με την Ουάσιγκτον, όταν στο Λευκό Οίκο ήταν ο κ. Ομπάμα. Φαίνεται ότι κι αυτό το κενό, τώρα, θα καλυφθεί. Το συμπέρασμα;

Όλοι θέλουν τον κ. Τσίπρα συνομιλητή τους, προφανώς, για έναν λόγο: για να έχουν την Ελλάδα σε καταστολή. Αντιλαμβάνονται ότι για να συμβαίνει αυτό, στη χώρα χρειάζεται μια αριστερόστροφη κυβέρνηση, που θα κάνει τη βρώμικη δουλειά, χωρίς φασαρίες.

Πρόκειται για το αμερικάνικο δόγμα των πρώτων τετραετιών της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80. Υψηλοί τόνοι, αλλά μόνο …τόνοι.

Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει – κι αυτή – αυτό το πλεονέκτημα. Συνεπώς, γιατί να μην υποστηριχθεί, για όσο χρειαστεί; Αρκεί να έχει υπόψη της ότι μόλις τελειώσει η αποστολή της, θα αποσυρθεί…

[voria]