Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
διάφοραΓιατί οι ράπερ και οι τράπερ μπλέκουν συνέχεια σε μπελάδες;

Γιατί οι ράπερ και οι τράπερ μπλέκουν συνέχεια σε μπελάδες;

Καυγάδες, κόντρες αλλά και όπλα, ναρκωτικά και παραβατικές συμπεριφορές – Είναι αυτονόητο ότι αν είσαι ράπερ θα μπλέξεις κάπως με το νόμο; Το γράφει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις τους;

Η παραβατικη συμπεριφορα

To 2001, o Puff Daddy δεν δίστασε να πυροβολήσει μέσα σε ένα κατάμεστο κλαμπ του Μανχάταν που οδήγησε στον τραυματισμό 3 ανθρώπων. To 2007 o Lil Wayne συνελήφθη και πέρασε 7 μήνες στη φυλακή για κατοχή ναρκωτικών. Ο Gucci Mane πλάκωσε στο ξύλο έναν concert promoter το 2008.

Στην Ελλάδα, έχουμε σε μικρότερο βαθμό, τηρουμένων των αναλογιών, αντίστοιχες καταστάσεις με τους τράπερ που θέλουν να αποδείξουν πως είναι κι αυτοί κακά παιδιά.

Οι καυγάδες του Snik σε κλαμπ της Κατερίνης, το ξυλοφόρτωμα Light και Snik στα Mad Awards, η σύλληψη του Tranos λόγω οπλοκατοχής, όλα περνούν από μπροστά μας σαν ειδήσεις, λες και είμαστε στο Bronx. Ο Thug Slime συνελήφθη πέρυσι στα διόδια της Θήβας για ναρκωτικά.

Τα beefs

Η ραπ δεν είναι εγγενώς βίαιη και οι διαφωνίες των ράπερ γεννιούνται από ποικίλες αιτίες: αποτυχημένες επιχειρηματικές σχέσεις, προσβολές, ζήλια, προδοσία, αφοσίωση, για την τιμή των όπλων.

“Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας ραπ έχει παραιτηθεί από τον περίπλοκο λυρισμό για τα πιασάρικα hooks και τις πνευματώδεις ατάκες. Οι κόντρες το αλλάζουν αυτό. Οι κόντρες μπορεί να γίνουν άσχημες, αλλά αναδεικνύουν επίσης το καλύτερο σε κάθε ράπερ, στιχουργικά – κανένας ράπερ δεν θέλει να έχει ένα κακό diss κομμάτι” γράφει το High Snob Society. Φυσικά, ό,τι ξεκινά λεκτικά, γρήγορα μπορεί να καταλήξει σε ξυλίκι στην αληθινή ζωή.

“Τα Beefs δελεάζουν τους MC να ανεβάζουν διαρκώς το level της δουλειάς τους για τον αντίπαλό τους, καθώς και να διασκεδάζουν τους θαυμαστές με μοναδικούς και δημιουργικούς τρόπους. Η λυρική επίθεση του Nas ήταν τόσο μοχθηρή που όχι μόνο ξεκίνησε ξανά την καριέρα του αλλά έγινε ξανά viral” έγραφαν τα περιοδικά για τα beefs των ράπερ.

Και μπορεί μια κόντρα να ξεκινήσει ως απλώς διασκεδαστική… ανταγωνιστικότητα, όμως πολύ συχνά οι καλλιτέχνες είχαν επαγγελματικά ή προσωπικά προβλήματα μεταξύ τους. Οι μπουνιές στα Mad Awards ήταν κάπως η προαναγγελθείσα με χίλιους τρόπους κατάληξη της κόντρας τους, που ούτως ή άλλως κρατά χρόνια, μεταξύ του Snik και του Light.

Αναπόφευκτα θα ξεπεραστούν οι γραμμές. Οι οικογένειες, οι φίλοι και οι σχέσεις πάντα θα εμπλέκονται. Ο Drake ανέφερε την αρραβωνιαστικιά του Pusha στο “Duppy Freestyle” και έπειτα ο Pusha αποκάλυψε πολλά για την προσωπική ζωή του Drake που ο δεύτερος δεν ήθελε με τίποτα να γίνουν γνωστά.

“Φυσικά και μπορεί να υπάρξει ράπερ χωρίς beef. Ο FY, ο Immune, ο Lil Barty δεν έχουν κάνει κάποιο beef. Και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Lil Uzi Vert και όλοι οι artists π.χ. που κάνουν feel good μουσική δεν beef-άρουν με κανέναν. Απλώς, στην Ελλάδα μιλάμε για πολλούς ανθρώπους μαζεμένους σε λίγα τετραγωνικά, δεν είναι όπως στην Αμερική, που ο ένας είναι στην Ατλάντα, άλλος στη Νέα Υόρκη και άλλος στην Φλόριντα, εδώ οι μισοί βρίσκονται στην Αθήνα, οι άλλοι μισοί στη Θεσσαλονίκη και ό,τι κι να γίνει, θα πέσει ο ένας πάνω στον άλλο.

Οπότε, γίνεται να είσαι ράπερ χωρίς beef, αλλά εξαιτίας του μεγέθους της χώρας μας και της σκηνής είναι πολύ δύσκολο να μην έρθεις σε ρήξη και κόντρα με κάποιον. Τα πράγματα θα αγριέψουν κι άλλο τα επόμενα χρόνια γιατί έχουν πέσει μέσα σε αυτή την κατσαρόλα των ράπερ πολλά διαφορετικά στοιχεία, real Gs, φυλακόβιοι, μπράβοι, φλώροι που το παίζουν μάγκες, έχουν μπει και τα οπαδικά μέσα, και αυτό, όσο ανακατεύεται, κάνει την κατάσταση πιο εκρηκτική και κάποια στιγμή θα γίνει το μπαμ. Το ραπ για αρκετούς ανθρώπους είναι συνυφασμένο με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα, δεν είναι αστείο γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Σχεδόν όλοι οι ράπερ πλέον έχουν κάποιον τέτοιο από πίσω τους” έλεγε ο Light σε συνέντευξή του στη LIFO.

Κάποιες κόντρες είναι ασήμαντες, κάποιες είναι βαθιά προσωπικές. Κάποια τελειώνουν με την ελπίδα πως δεν θα ξανασυμβεί τίποτα αντίστοιχο, άλλες γίνονται για το θεαθήναι. Όπως και να έχει, βλέποντας τα γεγονότα, η ραπ σκηνή είναι η σκηνή που έχει “δώσει” τις περισσότερες κόντρες – και ένα beef που καταλήγει σε ξύλο φέρνει αρκετό clout σε έναν ράπερ – που ούτως ή άλλως “πατάει” επάνω στην παραβατική συμπεριφορά ως φιλοσοφία…Τα πιο σημαντικά