Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
τεχνολογίαΓιατί ο Στιβ Τζομπς είχε απαγορεύσει στα παιδιά του να χρησιμοποιούν iPhone;

Γιατί ο Στιβ Τζομπς είχε απαγορεύσει στα παιδιά του να χρησιμοποιούν iPhone;

Κάποτε, ο Νικ Μπίλτον, δημοσιογράφος των New York Times, είχε ρωτήσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple, Στιβ Τζομπς, αν τα παιδιά του τρελαίνονται για ασχολούνται με τα iPad.

H απάντηση που πήρε ήταν κάπως απρόσμενη: “Δεν τα χρησιμοποιούν. Στο σπίτι περιορίζουμε πολύ τον χρόνο που τους επιτρέπουμε να παίζουν με τα iPad.”

Από ότι φαίνεται, ο άνθρωπος που συνέβαλε με τον πιο δραστικό τρόπο στην τεχνολογική ανάπτυξη ξέρει περισσότερα από τους περισσότερους από εμάς για τους εγγενείς κινδύνους της.

1

Steve, Eve, Reed, Erin and Laurene Jobs © allaboutstevejobs

Ο Μπίλτον είχε μείνει έκπληκτος. Κατά κάποιον τρόπο είχε φανταστεί, ότι το σπίτι του Τζομπς ήταν γεμάτο οθόνες και τα i Pad κρέμονταν από τους τοίχους σαν να ήταν καραμέλες. Αλλά αυτό απείχε πολύ από την αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται, ότι η πλειοψηφία των επικεφαλής των εταιριών τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ, βάζουν όρια στον χρόνο που μπορούν τα παιδιά τους να περνάνε μπροστά από μια οθόνη, είτε πρόκειται για υπολογιστή, είτε για i Pad. Μάλιστα, στο σπίτι του Τζομπς υπήρχε απαγόρευση χρήσης συσκευών τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα.

Όλο αυτό φαίνεται παράξενο. Αλλά από ότι φαίνεται οι επικεφαλής αυτών των κολοσσών τεχνολογίας ξέρουν κάτι, που εμείς αγνοούμε.

Ο Κρις Άντερσον, πρώην εκδότης του περιοδικού Wired και νυν Διευθύνων Σύμβουλος της 3D Robotics, επιβάλλει επίσης περιορισμούς στην χρήση gadgets στο σπίτι. Μάλιστα, διαμόρφωσε τις συσκευές στο σπίτι του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω από 2 ώρες την ημέρα.

“Τα παιδιά μου κατηγορούν εμένα και την γυναίκα μου, ότι ανησυχούμε υπερβολικά για την επιρροή που έχει η τεχνολογία πάνω τους. Διαμαρτύρονται, ότι σε κανέναν από τους φίλους τους δεν απαγορεύεται να χρησιμοποιούν συσκευές τεχνολογίας”, αναφέρει.

Ο Άντερσον έχει 5 παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 και όλοι τηρούν αυτούς τους κανόνες.

“Αυτό συμβαίνει, επειδή βλέπω τον κίνδυνο της εμμονής με την χρήση του διαδικτύου. Θυμάμαι το πρόβλημα που αντιμετώπισα εγώ ο ίδιος και δεν θέλω να πάθουν και τα παιδιά μου το ίδιο”, λέει.

Λέγοντας “κίνδυνο”, ο Άντερσον εννοεί το επιβλαβές περιεχόμενο και την πιθανότητα εξάρτησης των νέων από το διαδίκτυο.

Κάποιοι ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας πάνε το θέμα ένα βήμα παραπέρα. H Alex Constantinople, διευθύνον σύμβουλος του πρακτορείου OutCast, λέει, ότι δεν επιτρέπει στον γιο 5 ετών γιο της να παίζει σε καμία συσκευή πέρα από τα Σαββατοκύριακα. Τα άλλα δυο παιδιά της, ηλικίας 10 και 13 ετών μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές και τάμπλετ για μισή ώρα την ημέρα.

Ο Evan Williams, ιδρυτής του Blogger και του Twitter, λέει, ότι παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν για τους δύο γιους του. Έχουν εκατοντάδες βιβλία στο σπίτι και μπορούν να διαβάσουν για όσες ώρες θέλουν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν κινητά και τάμπλετ για μια ώρα την ημέρα.

Οι έρευνες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά μέχρι τα 10 τους χρόνια είναι πολύ δεκτικά στις νέες τεχνολογίες και μπορούν εύκολα να εξαρτηθούν από αυτές. Από ότι φαίνεται ο Στιβ Τζομπς είχε δίκιο.

Συνίσταται τα παιδιά να μην χρησιμοποιούν τάμπλετ για περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα και κινητά πάνω από 2 ώρες την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν υπολογιστές, αλλά μόνο για εργασίες.

Ο περιορισμός του δαπανούμενου χρόνου σε ηλεκτρονικές συσκευές γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Αμερική. Κάποιοι γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα. Αυτό σημαίνει, ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την αναρτήσεις που κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές συνιστούν, ότι ο περιορισμός στην χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών πρέπει να αίρεται μετά τα 14. Βέβαια, ο Άντερσον ακόμα δεν επιτρέπει στον 16χρονο γιο του να έχει ηλεκτρονικές συσκευές στο δωμάτιό του.

Ομοίως, ο Dick Costolo, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, επιτρέπει στα έφηβα παιδιά του να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές μόνο στο σαλόνι και όχι στο δωμάτιό τους.

Τι κάνουν, λοιπόν, όλα αυτά τα παιδιά αντ’ αυτού; Ο συγγραφέας της βιογραφίας του Στιβ Τζομπς, εξηγεί, ότι ο ιδρυτής της Apple αντικατέστησε την πιθανότητα εμμονής με τα προϊόντα του με την επικοινωνία.

Συζητούσε μαζί τους για βιβλία, για ιστορία, καθώς και μια πληθώρα άλλων θεμάτων. Κατά πάσα πιθανότητα κανένα από τα παιδιά του δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ελέγξει το i Phone ή το i Pad όσο απολάμβαναν αυτές τις οικογενειακές στιγμές.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά του Στιβ Τζομπς δεν εξαρτήθηκαν ποτέ από την τεχνολογία, όπως θα περιμέναμε.

[nytimes]



Τα πιο σημαντικά