Γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε για την μείζονα κατάθλιψη;

4 Δεκεμβρίου, 20165:17 ΜΜ

Το θέμα σε αυτό το άρθρο είναι μεγάλης σημασίας. Δυστυχώς δεν είναι ευχάριστο να μιλήσουμε για την κατάθλιψη αλλά είναι θέμα ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να το διαβάσουν όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυνατόν, για να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος.

Η πιο συχνή εικόνα που δηλώνει κατάθλιψη είναι αυτή: απομάκρυνση από τους φίλους ή τις αγαπημένες δραστηριότητες, διαταραχές στον ύπνο, και κλάμα. Όμως, το πρόβλημα είναι ότι η κατάθλιψη έχει πολλά πρόσωπα. Αξιοσημείωτα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από αυτό που έχει ονομαστεί μείζονα κατάθλιψη και επειδή η κατάθλιψη εξακολουθεί να είναι ένα στίγμα για αυτόν που πάσχει, πολλοί το κρατούν μυστικό και κανείς γύρω τους δεν το γνωρίζει.

Μείζονα κατάθλιψη και ελάσσονα κατάθλιψη  

Η μείζονα κατάθλιψη είναι όταν κάποιος φαίνεται να είναι καλά και να έχει τον έλεγχο εξωτερικά  αλλά εσωτερικά υπάρχει σοβαρή λύπη. Η Carol Landau, PhD, κλινική καθηγήτρια της ψυχιατρικής, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της ιατρικής, λέει ότι αυτή την βλέπει κυρίως στις γυναίκες με τάση για τελειομανία. Δηλαδή,σε αυτούς τους  ανθρώπους που έχουν πιθανά μια αξιοζήλευτη ζωή και ένα μακρύ κατάλογο προσωπικών επιτυχιών.

«Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι η μείζονα κατάθλιψη είναι καλύτερη από την ελάσσονα ή άλλες μορφές κατάθλιψης αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, επειδή το πιο σημαντικό πράγμα είναι, για ένα άτομο με κατάθλιψη, να λάβει βοήθεια, κάτι που ένα άτομο με μείζονα κατάθλιψη δεν ζητά.» λέει η Landau.

Ένας αγώνας που κρύβεται από την κοινή θέα

Η Amanda Leventhal,μια φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι με μια φαινομενικά τέλεια ζωή, κατάφερε να δημοσιοποιήσει την κατάστασή της μετά από πολύ καιρό που έπασχε.«Ήμουν μέχρι αργά ξύπνια ένα βράδυ, δεν μπορούσα να κοιμηθώ και αποφάσισα να γράψω όλα όσα με είχαν προβληματίσει σχετικά όλα αυτά τα χρόνια». Τώρα αισθάνεται πιο άνετα να μιλάει για την κατάθλιψή της σε συζητήσεις, αλλά λέει, ότι εξακολουθεί να μην αναφέρεται στο θέμα πολύ γιατί φοβάται ότι θα διώξει τους ανθρώπους.

Η Landau λέει ότι αυτό είναι τυπικό παράδειγμα για τις γυναίκες. «Προσπαθούμε να φροντίζουμε τους άλλους και δεν παραδεχόμαστε ότι χρειαζόμαστε », λέει, «αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η κατάθλιψη είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έτσι, μόλις ανοιχτεί κάποιος και το αναφέρει σε φιλικό πρόσωπο και αυτό με την σειρά του θα πει ότι βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, το ίδιο και η φίλη της και η γνωστή της.»

Άλλοι τρόποι για να εντοπίσετε την κατάθλιψη

Η Leventhal λέει: «Για μένα, είναι η ευερεθιστότητα.» Η Landau λέει ότι αυτή μπορεί να φαίνεται απόλυτα φυσιολογική. ‘Μπορεί να έχετε μια φίλη που είναι εκκεντρική όλη την ώρα, ή που οι άνθρωποι την θεωρούν σαν ‘σκύλα’, αλλά εσωτερικά το πρόσωπο αυτό πραγματικά αγωνίζεται. Άλλα λεπτά σημάδια : ειρωνικά ή πικρόχολα αστεία»

Λοιπόν, πώς μπορείτε να μιλήσετε σε φίλους που νομίζετε ότι συγκαλύπτουν την κατάθλιψη; Η Landau λέει να ρωτήσετε αν είναι εντάξει, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ο εαυτός τους τον τελευταίο καιρό. Η Leventhal συμφωνεί με αυτό. «Απλά μικρά πράγματα, όπως η ερώτηση “Τι κάνεις;” Απλά να είστε εκεί για να τους ακούσετε και να τους ρωτήσετε τι χρειάζονται. Διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά πράγματα.» Η Landau λέει ότι «είναι καλύτερα να έχετε έτοιμη μια καλή πρόταση για κάποιον αξιόπιστο θεραπευτή ή μια εφαρμογή για διαλογισμό.» Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπευτών, φάρμακα, εφαρμογές και άλλα εργαλεία. Γι’ αυτό είναι τραγικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια.’

Εμείς καλούμε όλους να φροντίζετε καλά τους φίλους σας και τους αγαπημένους σας. Επίσης, το σημαντικότερο, εάν χρειάζεστε βοήθεια, πείτε κάτι! Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να κάνουν ό, τι μπορούν για εσάς.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News