Γιατί οι γάτες λατρεύουν τόσο πολύ τα κουτιά;

14 Απριλίου, 2016 3:35 ΜΜ
More videos

Σίγουρα αρκετοί άνθρωποι έχουν μπερδευτεί με αυτό και ίσως έχουν αναρωτηθεί. Τελικά όμως, υπάρχει απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: Γιατί οι γάτες αγαπούν να μπαίνουν σε κουτιά.

Όπως έχουν πει πολλοί ιδιοκτήτες γατών, τα κατοικίδιά τους λατρεύουν να σκαρφαλώνουν μέσα σε χαρτονένια κουτιά.

Ακόμη κι αν αυτά τα κουτιά είναι πολύ μικρά.

Και εννοούμε πολύ πολύ μικρά!

Οι γάτες μοιάζουν ευτυχείς όταν το κάνουν αυτό.

Φυσικά, η πιο προφανής εξήγηση είναι πως οι γάτες είναι αρπακτικά ζώα. Είναι το ένστικτό τους που τις κάνει να ψάχνουν κρυψώνες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενέδρα για το θήραμά τους. Ωστόσο, τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας επέτρεψαν στους επιστήμονες να βγάλουν το συμπέρασμα πως αυτή είναι απλά ένας από τους πολλούς πιθανούς λόγους.

Οι κλειστοί χώροι παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας

Δουλεύοντας ως κτηνίατρος σε ένα κέντρο διάσωσης γατών, η γιατρός Claudia Vinke από το πανεπιστήμιο Utrecht έκανε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη: παρέχοντας στα νεοφερμένα ζώα κουτιά (ως προσωρινά καταφύγια κατά τη διάρκεια της προσαρμογής τους), τα βοηθά να ταιριάξουν με τα άλλα πλάσματα στο κέντρο και τα καθιστά προσιτά προς τους ανθρώπους.

Στη φύση, οι άγριες γάτες συχνά κρύβονται σε σπηλιές, σε κουφάλες δέντρων ή μεταξύ των κλαδιών. Τα οικόσιτα αιλουροειδή προτιμούν τα κουτιά. Το να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να κρυφτούν, είναι μια στρατηγική που τις βοηθά να συνηθίσουν ένα νέο περιβάλλον και να ξεπεράσουν το άγχος τους.

Ζώνες άνεσης για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους

Στο βιβλίο τους με τίτλο: «The Domestic Cat: The Biology of its Behaviour» οι ειδικοί από το ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ηθολογίας και Ζωικής Ψυχολογίας, της Ελβετίας, έφτασαν στο παρακάτω συμπέρασμα:

«Σε αντίθεση με άλλα ζώα, οι γάτες δεν έχουν στρατηγικές για να λύσουν τις συγκρούσεις και προτιμούν να αποφεύγουν την άμεση σύγκρουση με τους εχθρούς.»

Ως εκ τούτου, όταν μια γάτα τρομάζει από κάτι, βλέπει το κουτί ως ζώνη άνεσης, ένα μέρος να κρυφτεί από όλα τα προβλήματα. Σε περίπτωση απουσίας κουτιού, οι γάτες χρησιμοποιούν άλλα μέρη που βρίσκουν ελκυστικά όπως παπούτσια, βάζα, σακούλες από ψώνια, χαρτοκιβώτια αυγών και άλλα.

Ένας τρόπος για να κρατηθούν ζεστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας (NRC) το 2006, οι γάτες νιώθουν πιο άνετα σε θερμοκρασίες μεταξύ 30 και 36 βαθμούς Κέλσιου (86 και 97 βαθμοί Φαρενάιτ). Αυτός είναι ο λόγος που τους αρέσουν τα μέρη με ήλιο, τα καλοριφέρ και τα ζεστά κουτιά. Οι γάτες προτιμούν ειδικά τα χάρτινα κουτιά επειδή το χαρτόνι διαθέτει ιδιότητες θερμικής μόνωσης.

Οπότε τώρα, γνωρίζουμε. Κρίμα που οι γάτες δεν μιλούν, αλλιώς θα ξέραμε τα μυστικά τους πολύ νωρίτερα.

Πηγή: iflscience

Ακολουθήστε μας στο facebook: