Γιατί οι χαρακτήρες της Disney είναι πάντα ορφανοί;

20 Σεπτεμβρίου, 20158:15 ΜΜ
More videos

Εάν έχετε αναρωτηθεί γιατί τόσοι πολλοί χαρακτήρες της Disney δεν έχουν μητέρα ή αν έχουν εκείνη εμφανίζεται σπάνια και ποτές στις σημαντικές στιγμές, υπάρχει μία πολύ λογική εξήγηση.

Ο Don Hahn, παραγωγός της ταινίας «Maleficent» είπε πρόσφατα στο περιοδικό Glamour:

«Ένας λόγος είναι καθαρά πρακτικός επειδή όλες οι ταινίες έχουν διάρκεια 80 με 90 λεπτά και οι ταινίες του Disney έχουν να κάνουν με το να μεγαλώνει κανείς. Έχουν να κάνουν με εκείνη τη μέρα στη ζωή σου που πρέπει να αποδεχτείς την υπευθυνότητα. Ο Simba έφυγε από το σπίτι του αλλά έπρεπε να γυρίσει πίσω. Με λίγα λόγια, είναι πολύ πιο γρήγορο να έχεις χαρακτήρες που μεγαλώνουν ότι έχουν φύγει οι γονείς από τη μέση. Η μητέρα της Bambi πεθαίνει, οπότε εκείνη αναγκάζεται να μεγαλώσει. Η Belle έχει μόνο μπαμπά, αλλά χάνεται, οπότε αναγκάζεται να πάρει τη θέση του. Βοηθά την ιστορία να γίνει πιο σύντομη».

Ο Hahn που έχει δουλέψει, επίσης, και στην κλασσική ταινία της Disney, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» και τον «Βασιλιά των Λιονταριών», έδωσε μία ακόμα στενάχωρη και φροϋδική εξήγηση για την απουσία των μαμάδων στις ταινίες. Στις αρχές της δεκαετίας του ’40, ο Walt Disney αγόρασε ένα σπίτι για τους γονείς του. «Είχε βάλει τους εργάτες από το στούντιο να πάνε να τους φτιάξουν τον φούρνο, αλλά όταν οι γονείς του μετακόμισαν στο σπίτι, ο φούρνος είχε διαρροή και η μητέρα του πέθανε. Το επόμενο πρωί, πήγε στο σπίτι η οικιακή βοηθός και τράβηξε τη μητέρα και τον πατέρα του έξω από το σπίτι, στο γκαζόν. Ο πατέρας του πήγε στο νοσοκομείο, αλλά η μητέρα του πέθανε», ανέφερε ο Hahn.

giphy

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Disney δεν μιλούσε ποτέ για τον θάνατο της μητέρας του και ούτε κανείς άλλος.

«Δεν μιλούσε ποτέ για εκείνη την περίοδο γιατί ένιωθε προσωπικά υπεύθυνος που είχε γίνει τόσο επιτυχημένος που τους είπε “αφήστε με να σας αγοράσω ένα σπίτι”. Είναι το όνειρο κάθε παιδιού να αγοράσουν ένα σπίτι στους γονείς τους και λόγω μίας περίεργης συγκυρίας, που δεν ήταν δικό του λάθος, οι εργάτες δεν ήξεραν τι έκαναν. Υπάρχει μία θεωρία, δεν είμαι ψυχολόγος, ότι αυτό το γεγονός τον είχε πραγματικά στοιχειώσει. Η ιδέα ότι συνέβαλλε στον θάνατο της μαμάς του ήταν τραγική».

Αν και η εξήγηση που δίνει ο Hahn είναι αρκετά λογική, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αναρωτηθεί εάν υπάρχει κάποιος άλλος κρυμμένος λόγος πίσω από την απουσία των μαμάδων στις ταινίες. Το περασμένο Ιούνιο η Sarah Boxer έγραψε στην ιστοσελίδα Atlantic:

Είναι ο ασυνείδητος σκοπός αυτών των ταινιών που δεν συμπεριλαμβάνουν της μαμάδες να καλύψουν την πραγματικότητα; Είναι για να ενθαρρύνουν τους άντρες να είναι πιο μητρικοί; Υπονοεί ότι οι μπαμπάδες θα ήταν καλύτεροι από τις μητέρες αν είχαν την ευκαιρία; Ή πρόκειται για μία κακή περίπτωση αυτού που έχει αναφέρει η ψυχαναλύτρια Melanie Klein ως «φθόνος της μήτρας», που περιγράφει τις- χωρίς έλεγχο- άπληστες και καταστροφικές φαντασιώσεις και ένστικτα ενός νηπίου απέναντι στο στήθος της μητέρας του.

Πηγή: huffingtonpost.gr
google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News