Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
υγείαΓιατί ένα καρούμπαλο στο χέρι σας μπορεί να είναι κάτι που δεν...

Γιατί ένα καρούμπαλο στο χέρι σας μπορεί να είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Όταν εμφανίζονται αλλοιώσεις ή καρούμπαλα στις παλάμες, τους καρπούς ή τα δάχτυλα, έχουμε την τάση να τα αποδίδουμε σε τραυματισμούς, τσιμπήματα ή φουσκάλες που προκαλούνται από τη δουλειά. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις για πολύ πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε παρακάτω γιατί δεν πρέπει να αγνοήσετε ένα καρούμπαλο στο χέρι σας.

Η ιατρική τα ονομάζει γάγγλια του καρπού. Είναι ένας καλοήθης σχηματισμός που έχει το σχήμα κάψουλας ή κύστης. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτές οι κύστες δεν είναι μόνο αντιαισθητικές, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πραγματική απειλή για την υγεία και την ευημερία μας.

Πού μπορεί να εμφανιστεί;

Συνήθως, το καρούμπαλο εμφανίζεται στον καρπό και μπορεί να είναι μαλακό ή σκληρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί και στα ακόλουθα σημεία:

  • στην επιφάνεια της παλάμης – στο κέντρο ή πιο κοντά στον αντίχειρα
  • στην εσωτερική επιφάνεια των δαχτύλων – στην περιοχή της φάλαγγας ή των αρθρώσεων

Αίτια εμφάνισης

Οι λόγοι για την εμφάνιση της κύστης δεν είναι πάντα εύκολο να καθοριστούν. Υπάρχουν, όμως, πολλοί πρωταρχικοί παράγοντες που είναι γνωστοί στη σύγχρονη ιατρική:

  • Εγγενής αδυναμία του οστεοαρθρικού συστήματος
  • Ένας πρόσφατος τραυματισμός, διάστρεμμα ή κάταγμα
  • Εκφυλιστικές ασθένειες των αρθρώσεων και φλεγμονή των μαλακών ιστών του καρπού
  • Παρατεταμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού (συνηθισμένο για μουσικούς, ράπτες και όσους δουλεύουν πολύ στον υπολογιστή)

Συμπτώματα

Συνήθως, το καρούμπαλο εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο. Επίσης, και ο ρυθμός ανάπτυξης της κύστης ποικίλει. Κάποιες φορές, μπορεί να παραμείνει αμετάβλητο για πολλά χρόνια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι αλλοιώσεις μπορεί να γίνουν μέσα σε λίγες μέρες. Η εμφάνιση της κύστης συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα:

  • Δυσκολίες στις αρθρώσεις, όταν λυγίζουν τα δάχτυλα ή ο καρπός
  • Το δέρμα στην περιοχή της κύστης γίνεται κόκκινο και αρχίζει να ξεφλουδίζει
  • Πόνος γύρω από την ερεθισμένη περιοχή
  • Αυξημένη ή μειωμένη ευαισθησία του δέρματος, που προκαλείται από το γεγονός ότι η αναπτυσσόμενη κύστη ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και τις απολήξεις των νεύρων

Διάγνωση

Παρόλο που δεν υπάρχει κίνδυνος η κύστη να μετατραπεί σε κακοήθη όγκο, δεν πρέπει να αναβάλετε μια επίσκεψη στο γιατρό. Συνήθως η διάγνωση δεν είναι δύσκολη, λόγω των αποκαλυπτικών συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε έναν χειρουργό ή ποδίατρο, για να προσδιορίσει τα αίτια της νόσου και να κάνετε μια αποτελεσματική θεραπεία.

Τα πιο σημαντικά