Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024
διάφοραΓιατί δεν πρέπει ποτέ να κάνετε τις εργασίες του παιδιού σας

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κάνετε τις εργασίες του παιδιού σας

Εδώ θα βρείτε μερικές φανταστικές συμβουλές για το πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν. Θα συμβάλλουν στο να έχετε μια υπέροχη σχέση με τα παιδιά σας. Τι πιο σημαντικό από αυτό;

1. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να έχει ελεύθερο χρόνο (δυο με τέσσερις ώρες την ημέρα) που το παιδί θα τις περνά κάνοντας τίποτα το ιδιαίτερο. Οι αγχώδεις και φιλόδοξοι γονείς τείνουν να πιέζουν τα παιδιά τους να διαβάζουν και  να κοινωνικοποιούνται περισσότερο από όσο θα έπρεπε ή χρειάζεται – σπορ, γλώσσες και τόσα άλλα. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γονέα να καταλάβει πότε το παρακάνει. Τα παιδιά χρειάζονται διάλειμμα όπως και οι μεγάλοι.

2. Όταν μιλάτε στον δάσκαλο του παιδιού και προσπαθείτε να επιλύσετε κάποιο θέμα να παίρνετε πάντα το μέρος του παιδιού σας – αντί να φοβάστε ότι θα πάρει κακό βαθμό. Να φοβάστε μην τυχόν και το παιδί σας μισήσει το σχολείο και το διάβασμα γενικότερα. Αυτό θα ήταν μεγάλο κόστος και πρέπει να το αποφύγετε πάση θυσία.

3. Δυστυχώς, οι γονείς συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην ακαδημαϊκή πρόοδο του παιδιού τους και στους βαθμούς. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις γονέων ακούγονται οι ερωτήσεις όπως ‘Τι βαθμό πήρε;’ ή ‘Συμπεριφέρεται σωστά;’ είναι συχνότερες από ερωτήσεις όπως ‘Πως είναι η διάθεση του παιδιού μου μέσα στην τάξη; ή ‘Φαίνεται να αγχώνεται μέσα στην τάξη;’ Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους παρά τον δάσκαλο που έχει εμμονή με την απόδοση τους. Τα αισθήματα του παιδιού, όχι οι βαθμοί του, έχουν προτεραιότητα.

4. Θυμηθείτε, εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει τις εργασίες του, υπάρχει πάντα κάποια αιτία – και δεν σχετίζεται με την τεμπελιά. Η ιδέα της ‘τεμπελιάς’ δεν υπάρχει στην ψυχολογία. Οι πραγματικές αιτίες είναι έλλειψη κινήτρων και θέλησης. Και είναι δική σας δουλειά να δείτε γιατί συμβαίνουν.

5. Ανάμεσα στις πιο σοβαρές αιτίες που το παιδί σας δυσκολεύεται στις εργασίες του μπορεί να είναι υπερένταση, ψυχολογικά προβλήματα, ή διαταραχές της προσοχής και υπερκινητικότητα. Αντί να περνάτε την νύχτα με τις ερωτήσεις στα μαθηματικά καλύτερα να βρείτε τις αιτίες των δυσκολιών του παιδιού αντί να νομίζετε ότι είναι τεμπέλικο.

6. Θυμηθείτε αυτό πάνω από όλα: Οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται πρώτες πάνω από όλα. Οι βαθμοί είναι χαμηλότερα στην λίστα των προτεραιοτήτων

7. Όταν φτάνουν στην εφηβεία, η ψυχή των παιδιών, είναι περιττό να το πούμε, είναι πολύ εύθραυστη. Θυμάστε την τελευταία χρονιά και την προετοιμασία για τις εισαγωγικές;Όλη η οικογένεια αγωνιά μαζί με το παιδί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τσακωμούς, υστερία και ένταση. Πως θα αποφύγετε αυτόν τον εφιάλτη και να ελαχιστοποιήσετε τις συνέπειες; Ο καλύτερος τρόπος είναι να εστιάσετε στην αγάπη και τις βασικές αξίες.

8. Όταν οι βαθμοί θα έχουν βγει και όλα τα δάκρυα για τους διαγωνισμούς θα έχουν εξαφανιστεί από την μνήμη σας μόνο ένα πράγμα θα έχει σημασία – η εμπιστοσύνη,η κατανόηση και η φιλία με τα παιδιά σας. Την έχετε ακόμη;

9. Είναι εύκολο να βγάλετε ένα Α από την κoρη σας αλλά να την χάσετε στην διαδικασία ή ο γioς σας να μπει στο πανεπιστήμιο και να καταστρέψετε την σχέση που είχατε μαζί του από τότε που ήταν μικρός. Μην το κάνετε.

Μπορείτε και πρέπει να είστε καλύτεροι γονείς. Σίγουρα έχετε φιλοδοξίες για τα παιδιά σας  αλλά πάνω από όλα πρέπει να τα αγαπάτε

Τα πιο σημαντικά