Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΓιατί δεν πρέπει κανείς να ανεβαίνει το χειμώνα στον Όλυμπο

Γιατί δεν πρέπει κανείς να ανεβαίνει το χειμώνα στον Όλυμπο

Τα τρία απανωτά τραγικά περιστατικά με έμπειρους αναρριχητές στον Όλυμπο αποδεικνύουν πως όποια κι αν είναι η μαγεία του βουνού, άλλοι τόσοι είναι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αν κάποιος αποφασίσει να περπατήσει στα δύσβατα μονοπάτια του τους χειμερινούς μήνες.

Μιλώντας στο Έθνοςο Κώστας Ζολώτας, ο οποίος από το 1959 ήταν επίσημα οδηγός βουνού, επισημαίνει πως «πολλοί από όσους ανεβαίνουν στο βουνό είναι υπερόπτες και κινούνται αψήφιστα. Στον Όλυμπο δεν πας με παπούτσια του τένις, αυτό να ξέρουν όλοι», λέει χαρακτηριστικά.

0badebd204bb7fb6a44fe2a64f01312d

Ο κ. Ζολώτας ξέρει απέξω κι ανακατωτά κάθε σπιθαμή του βουνού και δικαίως του έχει αποδοθεί ο τίτλος «Ο 13ος Θεός». Ο ίδιος συνιστά στους ορειβάτες να είναι καλά εξοπλισμένοι και να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. «Δεν ρισκάρουμε στον Όλυμπο. Πηγαίνουμε μέχρι εκεί που ελέγχουμε την κατάσταση, τονίζει.

5141408475c08d13bee257b69251deae

Στο βουνό επικρατούν αυτό το διάστημα ακραίες καιρικές συνθήκες. Όπως σημειώνει ο κ. Ζολώτας, το πρωί έχει ηλιοφάνεια και αυτό ξεγελά τους ορειβάτες και τους περιπατητές. Μετά τα 1.500 μέτρα το τοπίο αλλάζει.

Το βουνό είναι γυμνό, το «δέρνει» ο αέρας, επικρατούν πολικές θερμοκρασίες και το βράδυ ο υδράργυρος κατρακυλά στους -12 βαθμούς Κελσίου, εκδηλώνονται συχνά χιονοθύελλες και υπάρχουν χιονοστιβάδες, ενώ μονοπάτια και λούκια μοιάζουν με γυαλί.

Τα πιο σημαντικά