Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς… έχουμε λάβει μέρος σε κάποιον καυγά στο Facebook. Και είναι μία μάλλον λάθος κίνηση. Οι ειδικοί σε θέματα διαδικτύου μάς προειδοποιούν να απομακρυνθούμε από το πληκτρολόγιο, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα που «καίνε». Αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλώς ένα σημάδι ότι μοιράζεστε πάρα πολλά στο Facebook. Η έρευνα λέει ότι μπορεί να απαντήσετε διαφορετικά σε μια γνώμη που διαβάσατε στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με μία πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση.
Τουλάχιστον, αυτό δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science. Ερευνητές στο UC Berkeley και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο συγκέντρωσαν 300 εθελοντές για να διαβάσουν, να παρακολουθήσουν ένα βίντεο ή να ακούσουν επιχειρήματα σχετικά με αμφιλεγόμενα θέματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις απόψεις με τις οποίες διαφωνούσαν.
Τα αποτελέσματα; Αποδεικνύεται ότι τα άτομα που ακούν ή παρακολουθούν κάποιον να λέει αντίθετες απόψεις δυνατά ήταν λιγότερο πιθανό να χαρακτηρίσουν τον ομιλητή ως «ανενημέρωτο ή άκαρδο». Εν τω μεταξύ, όσοι διάβασαν τα επιχειρήματα ήταν πιο απορριπτικοί για τις αντίθετες απόψεις.
«Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο τολμηροί στο Facebook από ό,τι στην πραγματική ζωή», λέει στο Reader’s Digest η Wendy Mencel, διευθύντρια του Canadian School of Protocol and Etiquette. «Υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ αυτού που γράφουν και του τρόπου με τον οποίο συναντούν, και ξεχνούν ότι τα λόγια τους μπορεί να προσβάλλουν τους ανθρώπους».
Υπό το πρίσμα αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους ανθρώπους να επιλύουν τις διαφορές τους μιλώντας μεταξύ τους αυτοπροσώπως αντί να… πυροδοτούν το πληκτρολόγιο. Αν και είναι εύκολο να ξεσπάσουν εντάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να εξομαλύνει τις διαφωνίες ή ακόμη και να δημιουργήσει συμβιβασμούς, λένε.
Θα έχεις επίσης διαπιστώσει, ότι στις περισσότερες «μάχες» στο Facebook, οι συμμετέχοντες δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν γνώμη για ένα θέμα, ακόμα κι αν τους παραθέσεις την αλήθεια μπροστά στα μάτια τους. Θέλουν απλά να «πουν την άποψη τους». Την οποία φυσικά θεωρούν σωστή- και δεν είναι διατεθειμένοι να την αλλάξουν. Άρα γιατί να χάνεις τον χρόνο σου;