Στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στο Σύνταγμα επιλέγει να δώσει το «παρών» η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τους βουλευτές της, αντί της δεξίωσης για την 51η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Στην προσπάθειά της να εξηγήσει την απόφασή της να μην αποδεχτεί, στην ουσία, την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, υποστήριξε πως «όταν τα προβλήματα, η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων, η περιστολή των ελευθεριών, η ενθάρρυνση του ρατσισμού, η δυσανεξία στην αντίθετη άποψη είναι τόσο έντονη και “δύσοσμη”, δεν μπορούμε να τη θάψουμε κάτω από μία συναινετική συνεύρεση».
Μάλιστα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καταλόγισε στην πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι «όχι απλώς αρνούνται τον δημοκρατικό διάλογο, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να εκφράζει τους πολίτες».
Στην τριαντάλεπτη παρέμβασή της από το βήμα της Ολομέλειας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές. Έκανε λόγο για «ατελή» Δημοκρατία και για «σταδιακή διολίσθησή» της στα ακριβώς αντίθετα από όσα εκείνη προβλέπει.
Αναφερόμενη στον σχεδιασμό του προεδρείου της Βουλής να θέσει αυστηρά μέτρα σε όσους κατά σύστημα παραβιάζουν τους χρόνους ομιλίας στην Ολομέλεια, σημείωσε ότι τα προωθούμενα μέτρα αποσκοπούν στον έλεγχο της αντιπολίτευσης και της ίδιας προσωπικά.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε, επίσης, πως έλαβε γνωστοποίηση αιτήματος από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να ελεγχθεί, από κοινού με τρεις εκπροσώπους αγροτών, για παρακώλυση συγκοινωνιών, εξαιτίας συμμετοχής της τον περασμένο Ιανουάριο σε κινητοποίηση στην Καρδίτσα.