Γιάννης Οικονόμου: «Έχουμε τα πιο πολλά δωρεάν test απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης»

9 Ιανουαρίου, 2022 2:28 ΜΜ
More videos

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων, την τιμή των μοριακών τεστ και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Ο κ. Οικονόμου καλεσμένος στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο είπε για το άνοιγμα των σχολείων πως η Όμικρον δεν δίνει μεγάλες περιόδους και αυτό δίνει την ευκαιρία στην λειτουργία της.

«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη»

Υποστήριξε ότι μέχρι χθες 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%. Ταυτόχρονα αυτοί που δεν κατάφεραν να τα πάρουν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Σε αυτό το σημείο ο Θεόδωρος Τσούχλος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ υποστήριξε: «Το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία όσο αφορά τα test. Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τα είχαν παραλάβει πριν ανοίξουν. Για πρώτη φορά συνέβη πσοοστό του 15% να μην τα έχει παραλάβει και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα αύριο», με τον κ. Οικονόμου να απαντάει:

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι. Όταν 1.342.000 δικαιούχοι έχουν προμηθευτεί self test δεν μπορούμε να λέμε πως είμαστε απροετοίμαστοι. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην μείνει κανείς ακάλυπτος».

Τιμή των PCR test

«Πρέπει να δούμε την συνολική εικόνα του testing στην Ελλάδα. Έχουμε τους πιο πολλούς ελέγχους και έχουμε τα πιο πολλά δωρεάν test απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει παραπάνω από 320 εκατ. ευρώ για να δώσει στον πληθυσμό την ευκαιρία να κάνει test»

Ενδεχόμενη επέκταση υποχρεωτικότητας

Όπως ανέφερε η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών κρίθηκε επιτυχημένη «Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε»

Κλείνοντας τόνισε πως εάν κάποιος έχει κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την τρίτη, μετά από 7μήνες τότε δεν θα έχει τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμένων.