Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΓια όσους έπεσαν από τα σύννεφα με την εικόνα της Πλατείας Συντάγματος...

Για όσους έπεσαν από τα σύννεφα με την εικόνα της Πλατείας Συντάγματος την Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στα κοινωνικά δίκτυα με την εικόνα που επικράτησε την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο κεντρικότερο σημείο της ελληνικής πρωτεύουσας, την Πλατεία Συντάγματος. Το παράδοξο είναι πως όλοι εμφανίζονται ξαφνιασμένοι. Μα για ποιο λόγο; Επειδή τα ΜΜΕ δεν έδειξαν τίποτε; Λόγω της ογκώδους παρουσίας των ως επί το πλείστον εξ Ανατολών παρευρισκομένων; Γιατί δεν τηρήθηκαν τα μέτρα; Ή επειδή αλλού η ΕΛ.ΑΣ. ρίχνει τα πρόστιμα βροχή κι εδώ δεν έγινε τίποτε;
Του Στρατή Μαζίδη – freepen.gr

Λοιπόν, καμία έκπληξη για τίποτε από τα παραπάνω. Είτε αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Όσοι μάλιστα παρακολουθούν τις εξελίξεις σε Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, περιμένουν μελλοντικά τα επόμενα επεισόδια της σειράς που ήδη παίζεται στις παραπάνω χώρες.

Ας τα δούμε αναλυτικά.

[Μη] προβολή της είδησης από τα ΜΜΕ

Είναι πράγματι εντυπωσιακό να μαθαίνουμε από την πακιστανική τηλεόραση τι γίνεται στην Πλατεία Συντάγματος. Τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έδειξαν τίποτε. Ποιος ξέρει; Ίσως να μην το είδαν; Μπορεί να έκλειναν λογιστικά το χρόνο και να έπρεπε να ταξινομήσουν τα παραστατικά κρατικών διαφημίσεων. Άλλωστε για ποια ΜΜΕ μιλάμε; Αυτά που παίζουν μόνο τη μία άποψη στην πανδημία; Εκείνα που υποστήριζαν τα μνημόνια; Αυτά που άσκησαν τη μέγιστη ψυχολογική πίεση στον ελληνικό λαό το καλοκαίρι του 2015 να ψηφίσει ΝΑΙ; Αυτά που ταυτίζονται με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ που βομβαρδίζουν και καταστρέφουν χώρες; Η κοινή γνώμη όμως, όπως το γνωστό καθαριστικό, αυτά ξέρει, αυτά εμπιστεύεται.

Η ογκώδης παρουσία των συγκεντρωθέντων 

Διακρίνει κανείς μια δυσαρέσκεια αρκετών για την εικόνα της Πλατείας Συντάγματος. Μόνο που οι άνθρωποι αυτοί δεν εμφανίστηκαν με μαγικό τρόπο από τη μια στιγμή στην άλλη. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που τροφοδότησε μετανάστες, νόμιμα, σε προηγούμενες δεκαετίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να δέχεται. Εν πολλοίς, όχι νόμιμα. Μετά το 2000 η ταυτότητα των εισερχομένων άλλαξε. Τους ανθρώπους από το πρώην σοβιετικό μπλοκ, με τους οποίους είχαμε και ορισμένα συνεκτικά στοιχεία, όπως το θρήσκευμα ή η γειτνίαση, διαδέχθηκε κόσμος από ασιατικές κι αφρικανικές χώρες, ως επί τον πλείστον άλλων θρησκευτικών “πιστεύω”.

Η σημαντική αυτή αλλαγή δεν προβλημάτισε κανέναν. Άλλωστε ήταν η ευκαιρία να προκύψουν Μανωλάδες. Απαράδεκτες τρώγλες νοικιάζονταν σε πολυπληθείς ομάδες αποφέροντας απρόσμενα έσοδα στους ιδιοκτήτες τους. Βρέθηκαν νέοι…”πρόθυμοι” για ένα κομμάτι ψωμί να καθαρίσουν κήπους, να δουλέψουν σε χωράφια και να κάνουν βαριές δουλειές από το πρωί ως το βράδυ. Ο τέως ΠτΔ ως ΥΠΕΣ του Καραμανλή, τους ευχαριστούσε που προτιμούν τη χώρα μας. Η Αθήνα ήδη εδώ και πάνω από 10 χρόνια έχει αλλάξει φυσιογνωμικά, πχ κάτω από την Πατησίων.

Ταυτόχρονα πολλοί από όσους διαμαρτύρονται, βλέπουν “κατάληψη” του κέντρου της πρωτεύουσας την παραμονή Πρωτοχρονιάς, αντικατάσταση πληθυσμού, είναι άνθρωποι που δεν έχουν δημιουργήσει καν οικογένεια είτε έκαναν μια με το ζόρι για να μη χαθεί το όνομα ή να εκτελέσουν το χρέος τους. Γνωρίζω αρκετούς που τουλάχιστον το οικονομικό, δεν ήταν το πρόβλημά τους. Κι όμως φωνάζουν για το δημογραφικό. Αλλά κάποτε αυτή η χώρα, αν και φτωχή, γεννούσε παιδιά και γίνονταν άνθρωποι. Αυτό το βλέπουμε σήμερα με τις αλλοδαπές γυναίκες. Πώς αυτές κάνουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους και μάλιστα σε μια ξένη χώρα; Και μπράβο τους. Ούτε διστάζουν, ούτε αποφεύγουν την ευθύνη. Εμείς τι θέλουμε; Να μας τα φέρει ο πελαργός στα 22 τους, μορφωμένα και με δουλειά;

Οι Ελληνες ψηφοφόροι επί δεκαετίες έκαναν τις επιλογές τους με κριτήριο την τσέπη ή το διορισμό. Ουδέποτε πχ ζήτησαν εγκαίρως να γίνει μια σωστή συζήτηση για το μεταναστευτικό [όπως και για όλα τα θέματα πχ παραγωγική διαδικασία, ασφαλιστικό, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής], να δει η χώρα αν μπορεί να προσφέρει, τι μπορεί να προσφέρει, σε ποιο βαθμό και με ποιες προϋποθέσεις. Αυτά τα κενά εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι χώροι φιλοδοξώντας να παίξουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Τώρα λοιπόν εκπλήσσονται; Μα η εικόνα αντικατοπτρίζει τη λογική εξέλιξη των επιλογών τους. Τι περίμεναν να δουν; Γηγενείς οικογένειες όταν αυτές δε δημιουργούνται ή όταν εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν στο εξωτερικό αντί να μείνουν εδώ, να τιμωρήσουν με την ψήφο τους τους υπεύθυνους και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του τόπου τους;

Μέτρα που δεν τηρήθηκαν και πρόστιμα

Αυτό που συνέβη στην Πλατεία Συντάγματος θα έπρεπε να έχει επιφέρει σωρεία παραιτήσεων, τόσο υπηρεσιακών όσο και πολιτικών παραγόντων. Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ποια θα είναι η επίπτωση στα νοσοκομεία από τις εικόνες της Παραμονής Πρωτοχρονιάς;  Θα μας πει πχ κάποιος από τους τηλε-αστέρες ειδικούς ή ασχολούνται μόνο με υποχρεωτικότητες; Όσο για τα σχόλια του τύπου “πού ήταν η Αστυνομία;”…πολύ καλό! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Ποιος θα πήγαινε εκεί; Η Αστυνομία είναι για να κόβει πρόστιμα σε κανένα φουκαρά που ξέχασε να βάλει μάσκα ή να μας λέει να κάνουμε πως κοιμόμαστε αν τύχει καμιά στραβή…

Τα πιο σημαντικά