Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΓια αποτέφρωση η σορός της Αρλέτας

Για αποτέφρωση η σορός της Αρλέτας

Εξώ από το νεκροταφείο, οι παρευρισκόμενοιτην τραγούδησαν τα «Ήσυχα Βράδια» ενώ η μουσικός Γιώτα Γιάννα αποχαιρέτησε την Αρλέτα με τη φυσαρμόνικά της

Το τελευταίο αντίο στην Αρλέτα, που σημάδεψε με τα τραγούδια της τη νεότερη μουσική ιστορία της χώρας, είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι παραβρέθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε σε ατμόσφαιρα βαθιάς οδύνης, που εκδηλώθηκε, είτε μέσα από τα λόγια αγαπημένων της προσώπων, είτε με χειροκροτήματα και, φυσικά, μουσική.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, το φέρετρο με τη σορό της  και η αγαπημένη της κιθάρα, στολισμένη με λουλούδια μεταφέρθηκαν με ειδικό αυτοκίνητο και αναχώρησαν από το νεκροταφείο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η σορός της Αρλέτας θα αποτεφρωθεί.

Εξώ από το νεκροταφείο, οι παρευρισκόμενοι με δάκρυα στα μάτια και σπασμένη φωνή την αποχαιρέτησαν τραγουδώντας τα «Ήσυχα Βράδια» ενώ η μουσικός Γιώτα Γιάννα αποχαιρέτησε την Αρλέτα με τη φυσαρμόνικά της.

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο ήταν η στιχουργός Σάννυ Μπαλτζή, οι τραγουδιστές Κώστας Κάραλης, Πένυ Ξενάκη και Κρίστυ Στασινοπούλου, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας, ο πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, ο παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας και ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Στέφανα έστειλαν, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η διοίκηση της ΕΡΤ, ο Γιάννης Σπανός, η Χαρούλα Αλεξίου, η Ντόρα Μπακοπούλου, η Feelgood Records κ.α.

c32cb0f54282ede304eee1c89743e175

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού.

Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: «Μια «Τα «Το Λέει Και Το Τραγούδι», «Ο Λύκος», «Το Τραγούδι Της Δραχμής», «Καφενείο», «Σερενάτα», «Έρχεται Κρύο», «Τσάι Γιασεμιού», «Τα Ήσυχα Βράδυα», «Batida de Coco»,  «Μπαρ το Ναυάγιο», «Λεωφορείο το 2». Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»).

Η μουσική της Αρλέτας έτυχε ιδιαίτερης επιτυχίας σε μπουάτ των Αθηνών.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2008 ελάχιστα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη της συναυλία στο Βόλο λιποθύμησε καθώς υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου και οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της “σοβαρή”. Παρέμεινε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου σε καταστολή και σταθερή μα κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο κατάφερε να αναρρώσει.

Μετά από πολύμηνη νοσηλεία στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα, έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

[news]

Τα πιο σημαντικά