Γεροβασίλη: «Αμείλικτη η πραγματικότητα οδηγεί σε κινήσεις πανικού τον κ Μητσοτάκη»

17 Σεπτεμβρίου, 20174:51 ΜΜ
More videos

«Για αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφεύρει ένα πειστικό αφήγημα τώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα στρατηγικό αδιέξοδο», κάνει λόγο στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ.

Όπως αναφέρει στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η επιχειρηματική κοινότητα, εγχώρια και διεθνής, παρακολουθεί την κυβέρνηση να ανοίγει μέρα με τη μέρα το δημοσιονομικό διάδρομο για την έξοδο από την επιτροπεία, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική μας ικανότητα, τη διάθεση ισχυρών επενδυτών να εμπιστευθούν την Ελλάδα -και αυτή η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της και τους οδηγεί σε διαδοχικές κινήσεις πανικού».

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη πως «όποιος θέλει επενδύσεις στην Ελλάδα μία είναι η διεύθυνση, Πειραιώς 62» (σ.σ. όπου και τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας), η κ. Γεροβασίλη απαντά ότι «η ΝΔ επιδίδεται σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία, προκειμένου να καλλιεργήσει την εντύπωση σε μελλοντικούς επενδυτές ότι αν ήταν αυτή στην κυβέρνηση, θα υπήρχαν περιθώρια υπέρβασης ή καταστρατήγησης των νόμων στη χώρας μας».

Εξάλλου, «είναι δικαίωμα της -λέει- να αδιαφορεί για τους νόμους, τις εργασιακές σχέσεις, το φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών. Αυτή, όμως, η αδιαφορία κρίνεται σε άλλη διεύθυνση: “Μέγαρο Βουλής, ΤΚ. 100 21 Αθήνα”».

«Όλες οι Κασσάνδρες της καταστροφής έχουν διαψευσθεί πανηγυρικά και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός», απαντά η κ. Γεροβασίλη στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο νέων μέτρων και πρόωρων εκλογών και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «τις παραμονές μιας κρίσιμης καμπής για τη χώρα, συνασπίζεται επιδεικτικά, επενδύοντας στην καταστροφή και τελικά διαψεύδεται».

Σύμφωνα με την Ό. Γεροβασίλη, «ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας είναι δύο σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες, που ανήκουν στη μειοψηφία των ηγετών, που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν έναν ιστορικό ρόλο.

Σε εκείνους που η ιστορία τους ξεχωρίζει από τους πολλούς. Είναι, όμως, αναχρονισμός -προσθέτει- να προσπαθούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να εισάγουμε στοιχεία από τη σημερινή πραγματικότητα, για να εξάγουμε πολιτικά και άλλα συμπεράσματα».

Ως αρμόδια υπουργός αναλύει τους βασικούς άξονες της “Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση” που παρουσίασε πρόσφατα και εξηγεί τι θα γίνει με την κινητικότητα των υπαλλήλων, την αξιολόγηση , την ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς και όλες τις «τεκτονικές», όπως τις χαρακτηρίζει, παρεμβάσεις στο Δημόσιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κυρία υπουργέ, ο κ. Μητσοτάκης που βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ χαρακτήρισε «λόγια του αέρα που κράτησαν μόνο λίγες ώρες» όσα είπε ο κ. Τσίπρας από το ίδιο βήμα για την επιχειρηματικότητα. Τι απαντάτε;

Aπ.: Κατανοώ πλήρως την αγωνία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να εφεύρει ένα πειστικό αφήγημα, τώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα στρατηγικό αδιέξοδο.

Σας θυμίζω μόνο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, την καταστροφολογία και τα σενάρια «ναυαγίου» της δεύτερης αξιολόγησης, τη δήθεν διεθνή απομόνωση της χώρας και τόσους άλλους ισχυρισμούς, που έχουν απλά καταρρεύσει.

Η αδυναμία του, βέβαια, να αναπτύξει αξιόπιστο πολιτικό λόγο είναι απόρροια προσωπικών επιλογών του.

Γιατί, ο ρόλος που έχει επιλέξει ο πρόεδρος της ΝΔ για τον εαυτό του είναι αυτός του αυτόκλητου υπερασπιστή νοσηρών φαινομένων και πελατειακών λογικών. Στον αντίποδα, η επιχειρηματική κοινότητα, εγχώρια και διεθνής, παρακολουθεί την κυβέρνηση να ανοίγει μέρα με την μέρα το δημοσιονομικό διάδρομο για την έξοδο από την επιτροπεία, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική μας ικανότητα, τη διάθεση ισχυρών επενδυτών να εμπιστευθούν την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της άσκησης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και την παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού στο Πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, στην Κέρκυρα.

Επιπλέον, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάσαμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη με νέες επενδύσεις, με σεβασμό στους νόμους, τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον.

Αυτή η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της και τους οδηγεί σε διαδοχικές κινήσεις πανικού.

Ερ.: Η κυβέρνηση, και εσείς προσωπικά, κατηγορήσατε τη ΝΔ και την Eldorado Gold ότι περίπου συνεργάστηκαν για να «γκρεμίσουν» την θετική εικόνα της χώρας μετά την επίσκεψη Μακρόν, αλλά και την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Δεν είναι λίγο υπερβολικά αυτά;

Μήπως έχει δίκιο η εταιρεία που διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις;

Απ.: Θα μου επιτρέψετε να διατηρώ το δικαίωμα των όποιων συνειρμών, όταν ξαφνικά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αιφνιδιαστικά απέναντι σε τελεσίγραφα, για μια υπόθεση μάλιστα στην οποίαν όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες υπηρεσιακές διαδικασίες.

Πολύ περισσότερο, όταν είναι γνωστό ότι στις 3 Αυγούστου 2017 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η σχετική αδειοδότηση για την Ολυμπιάδα. Επίσης, όταν ήταν γνωστή η διάθεση της Πολιτείας να προσφύγει στη διαιτησία και τις τελευταίες ημέρες επιδόθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα να εκκινήσει και επίσημα η διαδικασία.

Μια νομική διαδικασία, η οποία απαιτεί συνήθως ένα χρονικό διάστημα, για να ολοκληρωθεί.

Συνεπώς, ποια ανάγκη εξυπηρετούσε η ρητορική της εταιρίας ότι «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις;» Τι εννοούν;

Ερ.:Τι απαντάτε στον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι «ΣΥΡΙΖΑ και Επιχειρηματικότητα δεν πάνε μαζί» και όποιος θέλει επενδύσεις στη χώρα μια είναι η διεύθυνση, «Πειραιώς 62»;

Απ.: Κοιτάξτε, αυτή η κυβέρνηση είναι εδώ, για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.

Τη στιγμή, μάλιστα, που όλοι οι σοβαροί επενδυτές, για να επιχειρήσουν σε μία χώρα, επιθυμούν να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με εκείνο το θεσμικό πλαίσιο και τους κανόνες, που θα τους επιτρέψουν να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμα το μέλλον της επένδυσής τους.

Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση σήμερα, όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στον τομέα της προσέλκυσης των επενδύσεων.

Στον αντίποδα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία, προκειμένου να καλλιεργήσει την εντύπωση σε μελλοντικούς επενδυτές ότι αν ήταν αυτή στην Κυβέρνηση, θα υπήρχαν περιθώρια υπέρβασης ή καταστρατήγησης των νόμων στη χώρας μας.

Είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αδιαφορεί για τους νόμους, τις εργασιακές σχέσεις, το φυσικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών. Αυτή, όμως, η αδιαφορία που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία, κρίνεται σε άλλη διεύθυνση: «Μέγαρο Βουλής, Τ.Κ. 100 21 Αθήνα».

Ερ.: Η υπόθεση της Χαλκιδικής αλλά και οι καθυστερήσεις με τα αρχαιολογικά στο Ελληνικό θα έχουν τελικά επιπτώσεις στην νέα «φιλική προς τις επενδύσεις» εικόνα της κυβέρνησης;

Απ.: Η αλλαγή που έχει επιφέρει η κυβέρνηση στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων είναι δεδομένη και η παρουσία κορυφαίων ευρωπαίων ηγετών στη χώρας το τελευταίο διάστημα επισφραγίζει το διεθνές θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα.

Μπορώ να σας αναφέρω πλείστα όσα παραδείγματα επενδυτικών σχεδίων, που έχουν ξεμπλοκάρει ή δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα και πλέον υλοποιούνται. Ανάμεσά τους, επενδυτικά σχέδια ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κινδύνεψαν να απενταχθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, η περίπτωση της Total στην Κέρκυρα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πολλά άλλα. Έπονται, έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τα στοιχεία είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά, αφού είχαμε εισροή πάνω από 1.6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από άμεσες ξένες επενδύσεις μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, χωρίς ούτε να εκποιούμε τις αρχές μας ή να αφήνουμε περιθώρια σε αποικιοκρατικές λογικές.

Ερ.: Ο πρωθυπουργός είπε στη Θεσσαλονίκη ότι «εμείς δεν δραπετεύουμε» και ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Όμως πολλοί, μεταξύ αυτών και η κ. Μπακογιάννη, έχουν δηλώσει ότι θα αναγκαστείτε να πάτε σε εκλογές τον Ιούνιο, γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει και θα χρειαστεί να ζητήσουμε Προληπτική Πιστωτική Γραμμή Στήριξης; Τι απαντάτε;

Απ.: Δεν γνωρίζω αν η Νέα Δημοκρατία έχει επαναφέρει επισήμως το αίτημα των εκλογών και πάλι, μετά την αποτυχία της αρχικής της αντιπολιτευτικής στρατηγικής.

Επίσης, δεν μπορώ και δεν θέλω να παρακολουθήσω τις διαφορετικές, αποκλίνουσες απόψεις κορυφαίων στελεχών της.

Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου, ούτε και η πολιτική μου στάση διαχρονικά μου επιτρέπει να εισχωρήσω στις όποιες εσωκομματικές διαφοροποιήσεις άλλων κομμάτων. Είναι, ωστόσο, αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλες οι Κασσάνδρες της καταστροφής έχουν διαψευσθεί πανηγυρικά.

Τις παραμονές μιας κρίσιμης καμπής για τη χώρα, η αντιπολίτευση συνασπίζεται επιδεικτικά, επενδύοντας στην καταστροφή και τελικά διαψεύδεται.

Αυτό το έχει πλέον κατανοήσει η πλειοψηφία των πολιτών.

Εκείνο, όμως, που με προβληματίζει σοβαρά είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να μην καταλαβαίνει τη διεθνή και την ευρωπαϊκή συγκυρία.

Αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά κρίσιμο, σε μια περίοδο που η συζήτηση για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης εξελίσσεται δυναμικά και η Ελλάδα με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα πρωταγωνιστεί στη διπλωματική σκηνή.

Ακόμη περισσότερο όταν έχουμε μπροστά μας πολλά ορόσημα, τα οποία θα επηρεάσουν την πορεία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Θα ήταν επωφελές για τη χώρα, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση να μην προεξοφλεί τις εξελίξεις, αλλά να επιχειρήσει να τις κατανοήσει.

Ερ.: Κυρία υπουργέ δέχεστε μια κριτική για το Δημόσιο στο οποίο προΐσταστε πολιτικά.

Δεν πολυαγαπάτε την αξιολόγηση σάς κατηγορούν ο κ Μητσοτάκης και ο καθηγητής κ. Καρκατσούλης του Ποταμιού. Σχεδόν παρακαλάτε τους υπαλλήλους να δεχτούν να αξιολογηθούν γιατί είναι «πολιτική πελατεία» του ΣΥΡΙΖΑ λένε κάποιοι. Πώς το σχολιάζετε;

Απ.: Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να διασαφηνίσουμε πρώτα για ποια αξιολόγηση μιλάμε.

Η αξιολόγηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, την οποία επιχείρησε ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, όταν βρισκόταν στην ίδια θέση με μένα, ήταν ένα μέσο οριζόντιων, άδικων και ακαριαίων απολύσεων.

Αυτήν την τραυματική εμπειρία και την βίωσε και την θυμάται η δημόσια διοίκηση και η ελληνική κοινωνία.

Αντίθετα, εμείς επιχειρούμε, για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση, μια ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων της, με όρους αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Ο στόχος μας είναι η βελτίωση της απόδοσης του Δημοσίου, αλλά και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό, για πρώτη φορά αξιολογούνται και οι δομές και το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης, χωρίς αυτή η διαδικασία να πλήττει την εργασιακή ασφάλεια και γαλήνη των εργαζομένων.

Το ολοκληρωμένο αυτό τριετές πρόγραμμα υλοποίησης των αλλαγών στη δημόσια διοίκησης, το οποίο έχουμε επεξεργαστεί τους τελευταίους μήνες, περιγράφεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019», την οποία πρόσφατα παρουσιάσαμε δημόσια.

Είναι, λοιπόν, η σειρά τους για τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην του ΚΚΕ που έχει εκφραστεί σαφώς- να τοποθετηθούν δημόσια για τις επικείμενες αλλαγές.

Γιατί δεν είδα τίποτε άλλο εκτός από την εκκωφαντική σιωπή τους απέναντι στις επιλογές του συνδικαλιστικού οργάνου της δημόσιας διοίκησης, την ώρα που η αποχή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εξελίσσεται επί μήνες.

Ελπίζω, ωστόσο, ότι η ημέρα της συζήτησης της τροπολογίας στη Βουλή θα αποδειχθεί σε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να ακούσουμε επιτέλους την άποψή τους και όχι μόνο για την αξιολόγηση, αλλά και για το αν θεωρούν το Δημόσιο μικρό ή μεγάλο.

Επίσης, να μας εξηγήσουν τι περιεχόμενο δίνουν στον όρο «εξορθολογισμός» της δημόσιας διοίκησης, αν και θα τους συνιστούσα να αποφεύγουν τη χρήση εκείνων των όρων που προκαλούν ακαριαία συνειρμούς, επαναφέροντας στη συλλογική μνήμη την «αξιολόγηση των απολύσεων» του σημερινού προέδρου της ΝΔ.

Όσο για τη βούλησή μας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, επαναλαμβάνω ότι είναι δεδομένη και ο κόσμος της δημόσιας διοίκησης θα ανταποκριθεί σε αυτήν την επιλογή μας.

Ερ.: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για την Διοικητική Μεταρρύθμιση που παρουσιάσατε πρόσφατα;

Απ.: Η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» κινείται ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη αφορά στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, ώστε με μια σειρά σύγχρονων θεσμικών εργαλείων ο κατάλληλος υπάλληλος να βρεθεί στην κατάλληλη θέση.

Για το σκοπό αυτό εφαρμόζουμε ήδη το ενιαίο σύστημα κινητικότητας για διαφανείς υπηρεσιακές μετακινήσεις, προωθούμε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας στο δημόσιο.

Δηλαδή, θα γνωρίζουμε όλοι πόσοι, ποιοι, πού και με τι αρμοδιότητες απασχολούνται στη δημόσια διοίκηση και μάλιστα με ψηφιακό τρόπο. Ανάλογες, τεκτονικές αλλαγές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και στον δεύτερο άξονα δράσης μας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σκοπός αυτού του πλέγματος παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση της απόδοσης της δημόσιας διοίκησης μέσω της απλούστευσης διαδικασιών, της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, των πολιτικών για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα.

Όλη αυτή η προσέγγιση αποβλέπει στην ποιοτική και έγκαιρη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο την μετάβαση στην ψηφιακή εκδοχή του κράτους.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι στην πολιτική των ανοιχτών δεδομένων, η χώρα μας καταγράφει υψηλές αποδόσεις παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας την 33η θέση ανάμεσα σε 92 χώρες στο «Βαρόμετρο για τα Ανοικτά Δεδομένα».

Και αναφέρομαι στα ανοιχτά δεδομένα, γιατί η διάχυση της πληροφορίας δημιουργεί υπεραξίες και ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και την ανάπτυξη στην πράξη, καθώς οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα που επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό και προγραμματισμό της επέκτασής τους.

Αξίζει να αναφέρω ότι οι οραματικοί αυτοί στόχοι δεν θα είχαν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, αν δεν συνέδραμαν στην προσπάθεια οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι δομές του κράτους.

Για παράδειγμα, το νέο, αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων εφαρμόζεται ήδη, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής 20 Γενικών Διευθυντών οριζόντιων θέσεων ευθύνης στα Υπουργεία.

Ακόμη, προκηρύχθηκαν ήδη 5 θέσεις Γενικών Διευθυντών στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ η Βουλή των Ελλήνων για πρώτη φορά ολοκλήρωσε μια αντικειμενική διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, στηριζόμενη στα κριτήρια του Ν.4369/2016.

Ερ.: Ο κ. Τσίπρας είναι ο σημερινός Ανδρέας Παπανδρέου;

Ποια χαρακτηριστικά του Ανδρέα Παπανδρέου έχει ο κ. Τσίπρας;

Απ.: Η ερώτησή σας από μόνη της κρύβει μια παραδοχή: ότι τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είναι δύο σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες, που αξίζει κανείς να τις μελετήσει.

Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η ερώτησή σας τους τοποθετεί σε εκείνη την μειοψηφία ηγετών, που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν έναν ιστορικό ρόλο. Σε εκείνους που η ιστορία τους ξεχωρίζει από τους πολλούς.

Είναι, όμως, αναχρονισμός να προσπαθούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να εισάγουμε στοιχεία από τη σημερινή πραγματικότητα, για να εξάγουμε πολιτικά και άλλα συμπεράσματα.

Ερ.: Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στη λεγόμενη Κεντροαριστερά;

Φοβάστε ως ΣΥΡΙΖΑ μήπως ενισχυθούν πολιτικά;

Συμφωνείτε με τον κ. Κουρουμπλή που κάλεσε τους υποψήφιους αρχηγούς να ξεκαθαρίσουν αν θα συνεργαστούν με τον κ. Μητσοτάκη;

Απ.: Για λόγους αρχής δεν θα ήθελα να σχολιάσω εσωκομματικές διαδικασίες άλλων πολιτικών χώρων.

Νομίζω, όμως, ότι είθισται σε μια διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας σε έναν πολιτικό φορέα, οι εκάστοτε υποψήφιοι πρόεδροι να παρουσιάζουν με σαφήνεια τις προγραμματικές τους θέσεις και τον πολιτικό τους σχεδιασμό.

Δεν σας κρύβω, βέβαια, ότι μου προκαλεί εντύπωση το πολιτικό παράδοξο της πληθώρας υποψηφίων αρχηγών, σε ένα υπό διαμόρφωση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, σε ένα νέο δηλαδή κόμμα που όμως βρίσκεται ακόμα επί χάρτου.

Ένα κόμμα που έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει καν συγκροτηθεί και δεν γνωρίζουμε σήμερα τον ιδεολογικό προσανατολισμό του.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε μία περίοδο που η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη επιχειρεί να απογαλακτιστεί από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα ήταν άδικο η ελληνική Κεντροαριστερά να μετατραπεί σε δεκανίκι ακραία συντηρητικών λογικών, παραμερίζοντας ιστορικές, κοινωνικές κατακτήσεις της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / real

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News