Η Γερμανία υπερψήφισε και νομιμοποίησε των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων

1 Ιουλίου, 2017 2:58 ΠΜ
More videos

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Παρασκευή (30/06), υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους βουλευτές του συντηρητικού της κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν υποχρεωτικά την κομματική γραμμή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, 393 βουλευτές υπερψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, 226 το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Οι Πράσινοι πανηγυρίζουν την ιστορική απόφαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ ψήφισε ο γάμος θα πρέπει να τελείται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας κατά της νομιμοποίησης, λέγοντας πως η γνώμη της είναι πως ο γάμος θα πρέπει να τελείται μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

«Κατά τη γνώμη μου, ο γάμος όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και αυτός είναι ο λόγος που δεν ψήφισα υπέρ αυτού του νομοσχεδίου σήμερα», είπε, προσθέτοντας:

«Ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν προωθεί μόνο τον σεβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις αλλά θα φέρει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ειρήνη”, πρόσθεσε η καγκελάριος».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να υπογράφουν ένα σύμφωνο συμβίωσης, όχι όμως και να παντρεύονται. Η βασική διαφορά του συμφώνου με το γάμο έγκειται στο ότι στην περίπτωση του συμφωνούν δεν επιτρέπεται στα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά. Αιτιολογώντας τη στάση της η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε μετά την ψηφοφορία ότι «σύμφωνα με το σύνταγμα» ο γάμος αφορά ετερόφυλα ζευγάρια. Διευκρίνισε πάντως την ίδια ώρα ότι είναι υπέρ της χαλάρωσης του δικαιώματος υιοθεσίας.

Η Άγκελα Μέρκελ ψήφισε κατά

Το «όχι» στο γάμο των ομοφυλόφιλων θεωρείτο το τελευταία συντηρητικό προπύργιο της χριστιανικής ένωσης. Υπό την Άγκελα Μέρκελ οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές έχουν παραβιάσει πολλές άλλοτε «κόκκινες γραμμές», αποφασίζοντας μεταξύ άλλων το τέλος της πυρηνικής ενέργειας αλλά και την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.

Εκτιμάται όμως ότι εν προκειμένω το συντηρητικό στρατόπεδο δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα. Βουλευτές της χριστιανικής ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο με το επιχείρημα ότι ο θεσμός του γάμου στον οποίο ρητώς αναφέρεται το σύνταγμα με την επισήμανση ότι πρέπει να προστατεύεται από τις κρατικές δομές, αφορά μόνον τη σχέση ανδρών και γυναικών.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο και ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τα πολιτικά ειωθότα της χώρας, κόμμα της συμπολίτευσης να πετυχαίνει την ψήφιση ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου και ιστορικού μάλιστα νομοσχεδίου κόντρα στην επίσημη γραμμή του κυβερνητικού εταίρου και με τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Η τελευταία φορά που είχε γίνει κάτι παρόμοιο ήταν επί καγκελαρίας του πρόσφατα αποθανόντος Χέλμουτ Κολ.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών καταλήγει η DW.

[huffpost] [DW]

Ακολουθήστε μας στο facebook: