Εκτενείς αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Δειλά – δειλά ξεκινά η συζήτηση για τις ευθύνες και στον διεθνή Τύπο.
«Αν και προσεκτικά, χθες Τετάρτη, ακούστηκαν για πρώτη φορά ερωτήματα, που σε κάποιους, τόσο σύντομα μετά την τραγωδία, φάνηκαν ασεβή. Υπήρξαν υπεύθυνοι;» διερωτάται ο ανταποκριτής της FAZ στην Αθήνα Michael Martens αναφορικά με την τραγωδία που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στο Μάτι.
Η FAZ για τα αυθαίρετα στο Μάτι και τις ευθύνες
«Θα μπορούσε η τραγωδία να είναι μικρότερη ή να είχε αποτραπεί; Η εισαγγελία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες. Η πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να αποτρέπονται εντελώς πυρκαγιές εν μέσω του θερμού και ξηρού καλοκαιριού είναι παράλογη. Επιπλέον οι δυνατοί άνεμοι της Δευτέρας έκαναν ακόμη δυσκολότερο το έργο των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Επίσης, έγινε λόγος και για το γεγονός ότι στον οικισμό Μάτι σχεδόν όλες οι κατοικίες είχαν χτιστεί κατά το παρελθόν χωρίς οικοδομική άδεια, μέσα στο δάσος.
Όταν κοπάσει κάπως η φρίκη, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η συζήτηση που συνδέεται με την κατεδάφιση τέτοιων παράνομων οικισμών. Τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς όμως να λαμβάνονται οποιαδήποτε μέτρα. Ο Αλέξης Ρουτζούνης, επικεφαλής έρευνας του διακεκριμένου αθηναϊκού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Kapa Research τονίζει: «Εθνικές τραγωδίες σαν αυτήν απαιτούν μια προσεκτική και διακριτική απάντηση των πολιτικών ηγετών. Μέχρι τώρα, τόσο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και η αντιπολίτευση αντέδρασαν με ταπεινότητα και κατανόηση στην κατάσταση». Ωστόσο, κι ο ίδιος εκτιμά ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει σκληρή δημόσια συζήτηση για τις αιτίες και τους υπευθύνους» σημειώνει.
Der Tagesspiegel: Μετά τις φλόγες έρχεται η οργή
«Οι πρώτες κατηγορίες ακούγονται πλέον ηχηρά. Οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές της Ελλάδας στη χώρα, βγαίνουν τώρα στο προσκήνιο» γράφει η Tagesspiegel.
«Το 2014 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη της τότε συντηρητικής ελληνικής κυβέρνησης είχε μειώσει το προσωπικό της Πυροσβεστικής κατά 30%. Καταγγελίες για προβληματισμό εξοπλισμό και απαρχαιωμένα οχήματα υπήρχαν συνεχώς.
Το ίδιο και διαδηλώσεις λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Κρίσιμο ρόλο παίζει το πόσο έγκαιρα αντιμετωπίζεται η φωτιά, τόνισε Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου, εξειδικευμένος σε θέματα φυσικών καταστροφών. Ο Κώστας Συνολάκης έκανε λόγο για ελλείψεις στα θέματα που αφορούν τις εκκενώσεις περιοχών που φλέγονται από τους πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να προειδοποιεί τους πολίτες για τη φωτιά σε απειλούμενες περιοχές, έγραψε ο καθηγητής σε άρθρο του σε εφημερίδα.
Πράγματι η φωτιά φαίνεται ότι βρήκε απροετοίμαστους τους κατοίκους και τους παραθεριστές στο Μάτι και στην Κινέτα. Στο Μάτι οι πολίτες προσπάθησαν να διαφύγουν με τα αυτοκίνητά τους, πολλά οχήματα όμως εγκαταλείφθηκαν μέσα στον πανικό στους στενούς δρόμους του παραθεριστικού θέρετρου.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, επικεφαλής της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, κατηγόρησε χτες, Τετάρτη, τους πολεοδόμους της περιοχής. «Δεν υπήρχαν οδοί διαφυγής, δεν υπήρχαν διασταυρώσεις, υπήρχαν μόνο δρόμοι που έγιναν παγίδες«» καταλήγει το δημοσίευμα της Tagesspiegel.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ