Γερασμένη και συρρικνωμένη χώρα η Ελλάδα σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή μελέτη

13 Αυγούστου, 2017 6:20 ΜΜ
More videos

Μια γερασμένη και συρρικνωμένη Ελλάδα θα κληθεί να εκπληρώσει τους στόχους που τίθενται με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τα διεθνή τεκταινόμενα. Ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να πέσει κάτω από τα 10 εκατομμύρια έως το 2030 και κάτω από τα 9 έως το 2050.

Αυτή την εικόνα παρουσιάζει η νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, η οποία αναλύει γενικότερα το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης και αναδεικνύει ανάμικτες τάσεις. Για την Ελλάδα, η εικόνα που αποτυπώνεται στην έκθεση είναι πως ο πληθυσμός θα ακολουθεί συνεχή φθίνουσα πορεία έως τα μέσα του αιώνα.

Υπογεννητικότητα λόγω κρίσης

Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προβλέπει ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%. Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη επισημαίνει ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνον η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.

Οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.

[euronews]

Ακολουθήστε μας στο facebook: