Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΓεωργιάδης: «Σιχαμένη η άποψη για μη αποστολή όπλων στην Ουκρανία»

Γεωργιάδης: «Σιχαμένη η άποψη για μη αποστολή όπλων στην Ουκρανία»

Άστραψε και βρόντηξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή με αφορμή τα πυρά του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδου κατά της κυβέρνησης για την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

«Όσοι συμφωνούν στην άποψη αυτή θα έπρεπε να ντρέπονται και να μη μπορούν να κοιτάνε τον καθρέπτη. Τόσο σιχαμένη είναι», εξερράγη αρχικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους: «ένα από τα ζητήματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι για την Επανάσταση είναι οι φιλέλληνες που ήρθαν με χρήματα, όπλα και αίμα και πολεμήσαμε για να έχουμε εμείς ελευθερία έναντι των Οθωμανών. Πως θα νιώθαμε αν μαθαίναμε πως οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί είχαν ένα Βιλιάρδο που έλεγε ”σιγά μη στείλουμε όπλα”. Αν αύριο επιτεθεί η Τουρκία σε ένα νησί και δεν είχαμε στείλει βοήθεια στην Ουκρανία, θα είχαμε ηθικό δικαίωμα να κατηγορήσουμε κάποιον Ευρωπαίο που δεν έστειλε όπλα στην Ελλάδα να πολεμήσει τον Τούρκο; Θα έπρεπε η Βουλή να λέει σύσσωμη να στείλουμε και άλλα όπλα στην Ουκρανία. Η ελληνική ιστορία είναι ιστορία αξιοπρέπειας και ιδανικών, όχι συμφέροντος. Το να συζητάτε στα αλήθεια αν πρέπει να στείλουμε όπλα είναι ντροπή. Να απομονωθούν οι φωνές με ένταση. Εμείς εκπροσωπούμε την ελευθερία κύριε. Αυτό θα πει να είσαι Έλληνας».

Η σφοδρή κριτική του κ. Γεωργιάδης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος χαρακτήρισε «ντροπή» όσα είπε ο Υπουργός. Ο διάλογος που ακολούθησε είναι ενδεικτικός του εκρηκτικού κλίματος με αιχμή και τις αντιρρήσεις της Ελληνικής Λύσης για την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή.

Αδ. Γεωργιάδης: Ντροπή είναι αυτά τα οποία λέτε εσείς και το γεγονός πως δεν θα έρθετε στη Βουλή να ακούσετε τον Ζελένσκι.

Β. Βιλιάρδος: Ο τρόπος που μίλησε ο υπουργός ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι τραμπουκισμός δεν θα ακολουθήσω. Είναι άποψή μου αυτό ότι ο πόλεμος δεν καταπολεμάται με πόλεμο.

Αδ. Γεωργιάδης: Θα ήθελα πολύ να φανταστώ σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη να διαμαρτυρηθεί η Ελληνική Λύση σε όποιον στείλει βοήθεια και να περιμένουν τους Τούρκους στα νησιά με γαρδένιες και λουλούδια για να τα υπερασπιστούν. Θα εκτιμούσαν και στην Ουκρανία να λέγανε στα τανκς με το ”Ζ” αδέρφια μου αλήτες πουλιά.

Β. Βιλιάρδος: Σταματήστε να προσβάλετε κάποια στιγμή. Άλλο το 1821 άλλες οι συνθήκες σήμερα, τέλος οι προσβολές.

Τα πιο σημαντικά