Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΓεωργιάδης: «Έχουμε αύξηση στα πρόστιμα κατά 600%»

Γεωργιάδης: «Έχουμε αύξηση στα πρόστιμα κατά 600%»

Αύξηση των ελέγχων κατά 1000% και των προστίμων κατά 600% επιτεύχθηκε από τη δράση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης κατά την παράδοση, σήμερα το πρωί, δύο μισθωμένων αυτοκίνητων που θα συμβάλουν στη μάχη κατά του παραεμπορίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παραδόθηκαν σήμερα το πρωί τα δύο μισθωμένα αυτοκίνητα που θα συμβάλουν στη μάχη κατά του παραεμπορίου και παρόντες ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο διοικητής της ΔΙΜΕΑ Χαράλαμπος Μελισσινός. Στην αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοίκησης του Ε.Ε.Α Γιώργος Καββαθάς και οι αντιπρόεδροι Νίκος Γρέντζελος και Νίκος Κογιουμτσής.

Η παράδοση των δύο οχημάτων, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράψει με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, έγινε από τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας, στην πλατεία Κάνιγγος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την τελετή ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα!

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και τον Πρόεδρό του, τον κύριο Χατζηθεοδοσίου, διότι σε εφαρμογή και τήρηση του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε συνυπογράψει με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού και τη ΔΙΜΕΑ, μας δωρίζουν σήμερα δύο αυτοκίνητα τα οποία θα συμπληρώσουν τις δυνάμεις που έχουμε για την πάταξη του παράνομου εμπορίου.

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρήσαμε σε άμεσες ενέργειες για την πάταξη αυτού του φαινομένου. Προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου και ιδρύσαμε τη ΔΙΜΕΑ. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΔΙΜΕΑ, λίγο λιγότερο για την ακρίβεια καθώς ψηφίσαμε τον Νόμο πέρυσι τον Ιούνιο, όλοι καταλαβαίνουν και δια γυμνού οφθαλμού την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει. Έχουμε αύξηση στους ελέγχους 1.000% και στα πρόστιμα 600%. Έχουμε πιάσει πάρα πολλές αποθήκες με παράνομα προϊόντα. Και ήδη η εικόνα στους δρόμους έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Αυτό που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια παντού στα πεζοδρόμια να πωλούνται παράνομα προϊόντα, σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Και αν κάπου συμβαίνει, παρεμβαίνει αμέσως η ΔΙΜΕΑ.

Θέλω να συγχαρώ τον διοικητή της ΔΙΜΕΑ, τον κύριο Μελισσινό, και τον γενικό γραμματέα, τον κύριο Σταμπουλίδη, της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, γιατί η αντίδρασή μας σε όλα αυτά είναι καίρια και αποτελεσματική. Κάναμε πράξη μία από τις βασικές μας προεκλογικές υποσχέσεις.

Και σήμερα, λοιπόν, η βοήθεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου είναι σημαντική. Έτσι θα δουλέψουμε μαζί, κράτος και επιχειρηματικός κόσμος, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και με καλή διάθεση όλα θα τα επιλύσουμε».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε: «Με χαρά σήμερα παραδίδουμε δύο αυτοκίνητα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου γιατί θέλουμε για άλλη μία φορά να δείξουμε ότι τα Επιμελητήρια είναι υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας. Η προσπάθειά μας είναι, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον κύριο Γεωργιάδη, να χτυπήσουμε το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο που είναι η πιο σκληρή μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις.

Τώρα που ξεκινάμε μια καινούργια ημέρα που ανοίγουν οι επιχειρήσεις, θέλουμε για μία ακόμη φορά να πούμε ότι πρέπει η επιχειρηματικότητα να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχουν πάγκοι με λαθραία προϊόντα ή παραεμπόριο. Πρέπει να πω πριν κλείσουμε, ότι η συνεργασία μας με τον υπουργό, με το υπουργείο Ανάπτυξης, στα θέματα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντική. Και οφείλω να πω, παρά τις επιμέρους διαφωνίες που είναι λογικό υπάρχουν, έχουμε τεράστια στήριξη από τον Υπουργό και θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί και σε αυτή την προσπάθεια θεωρώ ότι το Υπουργείο, τα Επιμελητήρια και οι εκπρόσωποι της αγοράς μπορούνε να δώσουνε ένα χτύπημα σε κάτι που κοστίζει και στον ελληνικό λαό και στις επιχειρήσεις. Και οφείλω να πω, κύριε Υπουργέ, ότι μέσα από αυτό τις προσπάθειες μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να εκλείψει ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί τη χώρα και τις επιχειρήσεις τα τελευταία 30 χρόνια».

Για την προσφορά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος τόνισε ότι έτσι αποδεικνύεται ότι το Ε.Ε.Α είναι στο πλευρό των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφορά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή που υπέγραψαν στις 9 Απριλίου 2021 ο κ. Χατζηθεοδοσίου και ο κ. Σταμπουλίδης. Στόχος του Μνημονίου η καταπολέμηση της παράνομης παραγωγής καθώς και εισαγωγής και πώλησης παραποιημένων/απομιμητικών προϊόντων.

Πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης και τι γίνεται με τη μουσική
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:

«Στις 10 Μαΐου, όπως έχουμε πει, θα ξεκινήσει η πλατφόρμα.

Εχθές, ούτως ή άλλως, οι συνεργάτες μου είχαν στις Βρυξέλες συζήτηση με την Κομισιόν για το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο εντάσσεται και το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής να σας ανακοινώσω ότι το πρόγραμμά μας έχει λάβει τεράστιας αποδοχής από τις Βρυξέλλες και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες, αν όχι η πρώτη χώρα, που θα λάβει την έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ, νωρίτερα από κάθε άλλη προηγούμενη περίοδο.

Αν σε αυτό συνυπολογίσετε ότι έχουμε πετύχει να ανεβούμε στην πρώτη θέση απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία μας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και τρέχουμε το νέο ΕΣΠΑ με ταχύτητα μεγαλύτερη κάθε άλλου κράτους, αυτό δείχνει πόσο καλή συνεργασία έχουμε και με τις Βρυξέλλες και πόσο αποτελεσματικοί είμαστε».

Για τη μουσική στην εστίαση ο υπουργός είπε:

«Το πρώτο που μου έθεσε ο κύριος πρόεδρος όταν συναντηθήκαμε σήμερα το πρωί ήταν το θέμα της μουσικής. Ήταν το πρώτο αίτημα της ΓΣΕΒΒΕ και του κύριου Καββαθά στην κυβέρνηση.

Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Και εμένα μου αρέσει η μουσική όταν πηγαίνω να φάω. Θα κάνουμε μία εβδομάδα υπομονή. Είμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σημείο με την πανδημία. Υποχωρεί αλλά πολύ αργά. Ανοίγουμε σιγά – σιγά την οικονομία μας. Αυτό ενέχει κάποιους κινδύνους. Θα δώσουμε λίγες ημέρες περιθώριο να πέσει λίγο παρακάτω, να γίνουν και τα εμβόλια για να έχουμε όλοι μας ασφάλεια. Για μία εβδομάδα θα κάνουμε υπομονή».

Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, σχολίασε: «Πραγματικά χθες δεχθήκαμε μεγάλη πίεση από τον κλάδο της εστίασης λόγω της απαγόρευσης της μουσικής. Θεωρώ ότι ο υπουργός θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα για το άνοιγμα της εστίασης, να ξεπεράσουμε ακόμα και αυτή την εβδομάδα το πρόβλημα της μουσικής και να λειτουργήσουμε πειθαρχημένα και ουσιαστικά.

Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα. Εάν θέλουμε να ανοίξει η οικονομία, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι. Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να δώσουμε όλοι. Εγώ θεωρώ ότι όλα τα εμβόλια μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Προσωπικά έκανα AstraZeneca».

Τα πιο σημαντικά