Γεωργαντάς για self-test: «Όσοι βγαίνουν θετικοί θα το δηλώνουν σε πλατφόρμα»

23 Μαρτίου, 2021 8:08 ΜΜ
More videos

Τη διαδικασία του self test για τον κορoνοϊό εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά που μίλησε στο Mega, θα υπάρχει μια πλατφόρμα που θα χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί ώστε να προμηθεύουν δωρεάν τους πολίτες το rapid test. «Θα ελέγχουμε την περιοδικότητα της προμήθειας. Θα δίδονται 4 δωρεάν τεστ το μήνα στους πολίτες» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι είναι υπό διαμόρφωση ο τρόπος σχετικά με το τι θα κάνει ένας πολίτης μόλις βγαίνει θετικός στο self test που θα πραγματοποιεί.

«Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να δηλώνει ότι είναι θετικός, γιατί αυτό θα είναι το προαπαιτούμενο, για να μπορέσει να κάνει rapid test σε δημόσια δομή υγείας από επαγγελματία υγείας, ώστε να είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Θα μπαίνουμε στην πλατφόρμα θα δηλώνουμε ότι είμαστε θετικοί, η πλατφόρμα θα μας δίνει το οκ, για να μπορούμε να πάμε για τον επανέλεγχο» δήλωσε.

«Με τον επανέλεγχο στη δημόσια δομή υγείας αυτός που έχει βγει θετικός θα έχει δυνατότητα άδειας από τη δουλειά του και όσων προβλέπεται» πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, η εν λόγω διαδικασία βοηθά στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. «Είμαστε η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που δίνουμε τη δυνατότητα αυτή δωρεάν».

Εν τούτοις, παραδέχθηκε ότι κάποιος μπορεί να βγει θετικός στον ιό και να μη το δηλώσει, κάτι που ευχήθηκε να μη συμβεί. «Υπάρχει η πιθανότητα να βγει κάποιος θετικός και να μη το δηλώσει. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς που να λειτουργήσει έτσι και ότι όποιος βγει θετικός θα ακολουθήσει τα πρωτόκολλα».

Η πορεία των εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον υπουργό, την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 70-74 χρόνων.

Παράλληλα, από τους 250.000 που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ήδη οι 100.000 έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν.

«Με βάση το ρυθμό των εμβολιασμών, θα ξεπεράσουμε σήμερα το ένα εκατομμύριο που έκανε τη μια δόση και συνολικά το ενάμιση εκατομμύριο εμβολιασμούς» ανέφερε.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι μετά την 1η Απριλίου θα ανοίξουν 200 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και δύο μεγάλα στην Αττική.

Ακολουθήστε μας στο facebook: