Γενναιοδωρία και πείσμα: Η ιστορία της Τράπεζας Τροφίμων του Γεράσιμου Βασιλόπουλου

Ιανουάριος 5, 2017 12:36 ΠΜ
More videos

Ένας άνθρωπος που θέλησε να εξαφανίσει την πείνα από τον κόσμο ίδρυσε πριν 21 χρόνια την Τράπεζα Τροφίμων. Αυτή είναι η αληθινή ιστορία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου.

To  1995 ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος κάνει μότο της ζωής του την φράση «Ας σβήσουμε την πείνα από τον χάρτη» και έτσι η ιδέα για την Τράπεζα Τροφίμων γεννιέται. Ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας, αλλά και τον περιορισμό της σπατάλης, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία 21 χρόνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτόν τον δραστήριο άνθρωπο που άλλαξε για πάντα το σκηνικό στον χάρτη της εθελοντικής προσφοράς και φυσικά στον τομέα των ελληνικών σούπερ μάρκετ;

Στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’40, ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, μετέπειτα συνιδρυτής της φερώνυμης αλυσίδας, είχε παρατηρήσει ένα παράδοξο περιστατικό. Περνώντας από το Σύνταγμα, για να πάει στο μπακάλικο που διατηρούσε με τα αδέρφια του, είχε προσέξει ότι ένας από τους καθαριστές παπουτσιών της πλατείας είχε πάντα πελατεία. Του είχε κάνει τρομερή εντύπωση ότι υπήρχαν φορές που ενώ οι άλλοι καθαριστές περίμεναν άπραγοι, σε αυτόν οι πελάτες έκαναν ουρά.

Ανήσυχο πνεύμα ο ίδιος, δεν θα αργούσε να λύσει το μυστήριο: ο συγκεκριμένος καθαριστής ήταν πάντα περιποιημένος και καθαρός, με ένα άσπρο, ατσαλάκωτο πουκάμισο. Αυτή τη βαθιά χαραγμένη στο μυαλό του εικόνα, αρκετά αργότερα, θα την μεταλαμπάδευε στα καταστήματά του, όπου οραματίστηκε να κυριαρχήσουν στοιχεία όπως ποιότητα, καθαριότητα και άψογη εξυπηρέτηση.

Το πρώτο μπακάλικο στην οδό Βουλής

Η ιστορία της ΑΒ ξεκινάει το 1939, όταν τρία από τα επτά αδέρφια της οικογένειας Βασιλόπουλου, οι Γεράσιμος, Γιώργος και Χαράλαμπος, με καταγωγή από ένα χωριουδάκι της Ηλείας, αγοράζουν από έναν μακρινό θείο τους, ονόματι Παναγόπουλο, ένα μπακάλικο επί της οδού Βουλής, θέτοντας ουσιαστικά τις βάσεις γι’ αυτό που αρκετά αργότερα θα ονομαζόταν σουπερμάρκετ.

Διψασμένοι για επιτυχία και καινοτομία, τα τρία αδέρφια θα προσθέσουν στο μπακάλικο τη δική τους φρέσκια και πρωτοποριακή πινελιά, μετατρέποντάς το σε ένα εκλεκτό παντοπωλείο με την επωνυμία ‘’ΑΦΟΙ Βασιλόπουλοι’’. Το κατάστημα αυτό, που διατηρήθηκε ως το 1966 με την ίδια επωνυμία, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, μεταπολεμικά, για την ‘’καλή κοινωνία’’ της Αθήνας.

Ο Γιώργος και ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος σε μικρή ηλικία

Σύντομα, στην παρέα των τριών αδερφών θα προστεθεί και ο μικρότερος γόνος της οικογένειας, ο Γιάννης, οπότε όλοι μαζί, εξαργυρώνοντας τη φήμη που είχε αποκτήσει το κατάστημά τους, εξαγοράζουν, το 1950, ένα κατάστημα τροφίμων στην οδό Σταδίου. Το ιστορικό αυτό κατάστημα Delicatessen, το οποίο λειτουργεί ακόμη υπό άλλη διεύθυνση στην οδό Σταδίου 19, θα κάνει κυριολεκτικά θραύση, αφού θα καταστεί ο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων, οι οποίοι βρίσκουν ευρωπαϊκά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Η δε φήμη του θα ενισχυθεί περαιτέρω με την αναγνώρισή του ως επίσημου προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής, καθώς και με τη βράβευσή του, το 1956, ως το κατάστημα τροφίμων με την καλύτερη βιτρίνα.

Το 1956 το κατάστημα το κατάστημα του Γιάννη Βασιλόπουλου κερδίζει το βραβείο του καταστήματος με την Καλύτερη Βιτρίνα

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η γκάμα των προϊόντων των δύο καταστημάτων θα διευρυνθεί σημαντικά καθώς οι αδερφοί Βασιλόπουλοι θα δημιουργήσουν εταιρεία αντιπροσωπειών / διανομών, η οποία θα εισάγει, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, επώνυμες μάρκες όπως Colgate, Uncle Ben’s, Knorr, Kellogg’s, Tide κτλ.

Γεράσιμος και Γιώργος Βασιλόπουλος

Τη δεκαετία του ’60, η ομάδα των τεσσάρων αδερφών θα διασπαστεί στα δύο, με τους Γεράσιμο και Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, μαζί με άλλους συνεργάτες, να ιδρύουν την ΑΒ Αφοί Βασιλόπουλοι ΕΠΕ, ανοίγοντας καταστήματα στη Βάρκιζα και την Κηφισιά, καθώς και ένα κατάστημα self-service στο Παλαιό Φάληρο. Είναι πλέον η εποχή που τα πράγματα στο χώρο του λιανεμπορίου αλλάζουν καθώς το παραδοσιακό παντοπωλείο αρχίζει σιγά σιγά να παραχωρεί τη θέση του σε ένα πρωτοεμφανιζόμενο τύπο καταστημάτων, τα σουπερμάρκετ.

Το 1969 η οικογένεια Βασιλόπουλου ανοίγει το κατάστημα στον Φάρο Ψυχικού

Όντας διορατικά, τα δύο αδέρφια αντιλαμβάνονται τη νέα τάση και σπεύδουν, το 1969, να ανοίξουν το κατάστημα που θα αποτελούσε τομή στο χώρο του λιανεμπορίου, στο Φάρο Ψυχικού. Η ‘’Μητρόπολη’’, όπως έμελλε να ‘’βαφτιστεί’’ το παλαιότερο κατάστημα του ομίλου ΑΒ, ήταν ότι πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό είχε να επιδείξει ο κλάδος του σουπερμάρκετ σε όλα τα Βαλκάνια. Η ‘’Μητρόπολη’’ των 25.000 διαφορετικών προϊόντων, θα αναδεικνυόταν σε σημείο αναφοράς της επώνυμης Αθήνας, όπου θα συνέρρεαν οι κυρίες με τις γούνες-βιζόν, αλλά και οι Φιλιππινέζες οι οποίες το ίδιο απόγευμα της παραλαβής θα ‘’εξαφάνιζαν’’ τις ασιατικές εισαγωγές.

Από εκδήλωση της εταιρίας

Με κύριο στόχο την απόλυτη ικανοποίηση των πελατών σε θέματα ποιότητας, εξυπηρέτησης και ποικιλίας, εξ ου και το πετυχημένο σλόγκαν ‘’και του πουλιού το γάλα’’, και στοχεύοντας στα μεσαία και ανώτερα στρώματα του πληθυσμού, οι Γεράσιμος και Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, ακολουθώντας μία λελογισμένη επεκτατική πολιτική, ανοίγουν άλλα εννέα καταστήματα, όλα σε ‘’καλές συνοικίες’’ της Αθήνας, μέχρι το 1989.

Αγορές στο κατάστημα

Η επέκταση, όμως, θα είναι καταιγιστική τη δεκαετία του ’90. Το 1990, χρονιά εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανοίγει τις πύλες του το πρώτο κατάστημα εκτός Αττικής, στον Πύργο Ηλείας, τόπο καταγωγής των ιδρυτών, καθώς και το Mega Ελληνικού, που βραβεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Λιανεμπορίου ως το πιο ολοκληρωμένο σουπερμάρκετ της Ευρώπης.

Σταθμός για την ΑΒ ήταν το 1992, όταν ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, διαβλέποντας τις παγκόσμιες εξελίξεις, μεταβιβάζει την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης στον πολυεθνικό, εκ Βελγίου, όμιλοDelhaize-Le Lion, διασφαλίζοντας, σε ένα ιδιαίτερα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, την επέκταση και τη συνέχεια της εταιρείας, που με τόσο κόπο και μεράκι δημιούργησαν τα δύο αδέρφια. Χαρακτηριστική, εξάλλου, ήταν η δήλωση του Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, στην επέτειο των 70 χρόνων της εταιρείας: «Εκείνα τα χρόνια δουλεύαμε πολύ σκληρά. Έπρεπε να σηκώνουμε δύο φορές το βάρος μας. Εγώ ζύγιζα 40 οκάδες και σήκωνα 100».

Σήμερα η εταιρία διαθετει 201 καταστήματα και 9.000 εργαζομένους

Σήμερα η εταιρεία ΑΒ είναι η 5η μεγαλύτερη εμπορική επιχείρηση της χώρας, με 201 καταστήματα και 9.000 εργαζομένους. Ο ιθύνων νους αυτού του οικοδομήματος, το οποίο ανταγωνιστής από την πρώτη γενιά των επιχειρηματιών του κλάδου περιέγραψε ως «πρότυπο του ελληνικού λιανεμπορίου», ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, πέθανε το 2006 σε ηλικία 89 ετών. Πάντως, λίγο πριν το θάνατό του πρόλαβε να πρωτοπορήσει, για άλλη μία φορά, ιδρύοντας την «Τράπεζα Τροφίμων», ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης, στο έργο της οποίας συνδράμουν σήμερα περισσότερες από 200 επιχειρήσεις.

*Η Τράπεζα Τροφίμων ιδρύθηκε το 1995 και λειτουργεί με την στήριξη 38 μόνιμων εθελοντών και εθελοντριών και:

  • Συγκεντρώνει δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλα είδη, σε καλή κατάσταση και ποιότητα. Δεν πρόκειται για ληγμένα προϊόντα. Επίσης συγκεντρώνονται είδη υγιεινής και απορρυπαντικά.
  • Όλα διανέμονται δωρεάν σε δήμους που έχουν συσσίτια, σε ιδρύματα με περιορισμένους πόρους, που φιλοξενούν ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ορφανά παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγους και άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Επίσης, βοηθά ενορίες που προσφέρουν συσσίτια σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη τα φορτηγά των δήμων και των Ιδρυμάτων παραλαμβάνουν τρόφιμα από τις εγκαταστάσεις της Τράπεζας.
  • Διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, όπου οι πελάτες των καταστημάτων αγοράζουν και προσφέρουν τρόφιμα για τους σκοπούς της Τράπεζας Τροφίμων.

Αποτελεσματικότητα:

  • Χάρη στη συνεχή αύξηση των προσφορών από τους υποστηρικτές – δωρητές δόθησαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονική τα ακόλουθα τρόφιμα και άλλα είδη:

  • Το 1996, πρώτος χρόνος λειτουργίας της Τράπεζας: 292 τόνοι

Το 2007: 811 τόνοι

Το 2008: 900 τόνοι

Το 2009: 1017 τόνοι

Για περισσότερες πληροφορίες
ΑΘΗΝΑ

23ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας,
κόμβος Αγ. Στεφάνου και Λεωφ. Κρυονερίου 124, 145 68, Κρυονέρι – Αττική
Τηλέφωνα: 210 6220025 και 210 6220059, φαξ: 210 6221316, www.traptrof.gr
email: [email protected]
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κων/νου Παλαιολόγου 67, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, ΤΚ, 56430, Τηλέφωνα: 2310 684637, φαξ. 2310 684636

Αν θέλετε να κάνετε μία χρηματική δωρεά, σκεφθείτε ότι οποιοδήποτε ποσό θα πιάσει τόπο. Οι αριθμοί λογαρισμών είναι:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: 669/296003-60
ALPHA BANK: 984-002101-038943

[in] [unipi] [vima] [protopapadakis]

Ακολουθήστε μας στο facebook: