Γενικό lockdown: Ο μη αναστρέψιμος δείκτης που το φέρνει όλο και πιο κοντά

24 Νοεμβρίου, 20218:01 ΜΜ
More videos

Βράζει η πανδημία στην Ελλάδα με τα κρούσματα να ξεπερνούν σε ημερίσιο επίπεδο τα 8.000.

Στα ύψη βρίσκονται για ένα ακόμη 24ωρο οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 8.000. Επίσης για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, Αττική και Θεσσαλονίκη κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων: 2.114 και 1.472 αντίστοιχα μέσα σε μία μόλις ημέρα. Την ίδια ώρα, μάχη δίνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Με τις πόλεις του κόσμου να φορούν τα γιορτινά τους ενόψει Χριστουγέννων, η σκιά του lockdown άρχισε ήδη να πέφτει βαριά πάνω από όλη την Ευρώπη. Και ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξακολουθεί να «ξορκίζει» αυτό το ενδεχόμενο, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και, κυρίως, η κατάσταση του συστήματος υγείας, που είναι στα όριά του για μία ακόμη φορά, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πολύ πιο υψηλούς ρυθμούς στα εμβολιαστικά τους προγράμματα συγκριτικά με εμάς, οδηγούν την Πολιτεία στον σχεδιασμό νέων μέτρων, με ένα lockdown να μοιάζει πλέον – αν όχι αναπόφευκτο – διόλου απίθανο.

«Είμαστε ακόμα σε αναπτυξιακή πορεία της πανδημίας, αρχίζουμε να πλησιάζουμε την κορύφωση που περιμένουμε να δούμε στις αρχές του Δεκέμβριου στα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο αργά την κορύφωση στους θανάτους και στις διασωληνώσεις» είπε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ωστόσο, η πρόβλεψη που κάνει για τους συνολικούς θανάτους από κορωνοϊό μέχρι το τέλος του χρόνου είναι δραματική: «20.700 νεκροί μέχρι το τέλος του χρόνου», σημειώνει, αφού στα μέσα του Δεκέμβρη θα έχουμε εβδομαδιαίο μέσο όρο θανάτων περίπου 108 άτομα, που σημαίνει ότι κάποιες μέρες οι άνθρωποι που «καταλήγουν» από Covid θα είναι πάνω από 100.

Όσο για το αν τελικά μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown, απάντησε πως θεωρεί «ότι μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα όπως αύξηση της τηλεργασίας και μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Πάντως, κάποιοι επιστήμονες διατηρούν ακόμα «ζωντανό» το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής. «Προς το παρόν έχουμε μια σταθεροποιητική τάση αλλά αυτό δε μας ικανοποιεί γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα», τόνισε μιλώντας στο Live News ο κ. Παρασκευής.

«Δεν μπορεί να αποκλείσουμε το γεγονός να δούμε έξαρση και μετά τα Χριστούγεννα. Αναμένουμε το αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν, ωστόσο χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα όπως η αναμνηστική δόση. Αυτό θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό νοσηλείας και τον αριθμό των θανάτων», είπε ο καθηγητής. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, τόνισε: «Θα είναι το ύστατο μέτρο». «Θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης κόπωσης του πληθυσμού. Αν όμως η κατάσταση χειροτερέψει πάρα πολύ, ενδεχομένως να συζητηθεί και ένα μέτρο αυτού του είδους», συμπλήρωσε.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News